Anders Öfvergård
Anders Öfvergård dömdes för en köttstöld på Ica Maxi. - Foto: Simon Eliasson/TT Bild, Stella Pictures, Polisens förundersökningsprotokoll

Detaljerna som fällde Anders "Arga snickaren" Öfvergård i rättegången: "Svårt att förstå..."

Anders "Arga snickaren" Öfvergård dömdes för ringa stöld efter att han tog tre köttbitar på Ica Maxi Värmdö. I domen avslöjas det vad det var som tingsrätten reagerade på...


Anders "Arga snickaren" Öfvergård, 55, var tidigare en hyllad programledare på TV4, då känd för program som Arga snickaren, Fuskbyggarna och Robinson. Men år 2021 så bröt "fyran" med Öfvergård. 

Detta då en slutfest för Robinson hade spårat ur på Dominikanska Republiken i Karibien. Ett par glas in fick Öfvergård och en annan full kollega för sig att åka iväg med ett terrängfordon. 

En kvinna försökte stoppa Öfvergård – som då tog tag i hennes handleder och inledde något av en brottningsmatch, något som Expressen då rapporterade om.

När Anders Öfvergård konfronterades av en väktare på Ica Maxi så nämnde han att var känd och hade en önskan om att det hela skulle "skötas snyggt". Bildkälla: Stella Pictures.

Anders Öfvergårds comeback i Kanal 5 med Renovation Nation

I februari 2023 – efter att ha varit i frysboxen i två år – så stod det klart att Anders Öfvergård skulle göra comeback i Kanal 5. Programmet beskrevs som Kanal 5:s nya storsatsning, ett program baserat på den brittiska succén Renovation Nation.

– Det är pirrigt! Jag är peppad och drivs av att får göra ett helt nytt program där jag kan visa fler och andra sidor av mig själv. Det är även väldigt roligt att vara tillbaka på Kanal 5, det är lite som att komma hem igen, sa Anders Öfvergård i ett pressmeddelande.

Anders Öfvergård dömdes för ringa stöld 

Lyckan blev inte långvarig för Anders Öfvergård. Den 21 juni, bara några dagar före midsommar, så greps han på en Ica Maxi i Värmdö. Detta då han stulit tre köttbitar – två ryggbiffar och en entrecote. 

Anders Öfvergård döms till dagsböter efter att ha tagit tre köttbitar från Ica. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Enligt förundersökningsprotokollet som Nyheter24 har tagit del av så var det inte första gången som Anders Öfvergård ställde till med problem i butiken. 

I förhör med den väktaren som konfronterade Öfvergård så framkom det att tv-stjärnan var ett "arbetsmiljöproblem" som "stjäl regelbundet".

– De hade uppmärksammat honom tidigare. Ica-handlaren sa att han skulle hem och fira med champagne för att det äntligen var över. Detta just för att han hade varit så aggressiv, dryg och otrevlig vid konfrontation att de inte fick ingripa mot honom längre på grund av arbetsmiljön. Så uppfattade jag det, sa väktaren i förhör med polis.

Anders Öfvergård plockade in en av Sveriges bästa försvarsadvokater i form av Johan Eriksson. Men trots det så fälldes Anders Öfvergård för ringa stöld. Straffet blev 40 dagsböter á 1000 kronor.

Anders Öfvergårds advokat Johan Eriksson, delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna. Han har försvarat Rahmat Akilov, SD-politikern Kent Ekeroth, en av de männen som dödade 12-åriga Adriana och en av de som dömdes för helikopterrånet. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

Detaljerna som fällde Anders Öfvergård i rättegången

Men vad var det som gjorde att Tingsrätten dömde Öfvergård? Nyheter24 har läst domen och listar här de tre detaljerna i domen som fällde Anders Öfvergård.

1. Väktarens vittnesmål

Väktaren har jobbat på just Ica Maxi Värmdö sedan april 2023. Men det var inte hans första jobb direkt. Innan dess hade han jobbat i elva år på en Ica-butik i en väldigt brottsutsatt Stockholmsförort. 

De sista tre åren innan han kom till Ica Maxi Värmdö så var han självscanningsansvarig. Han har varit med om hundratals ingripanden, och tingsrätten fann väktarens vittnesmål trovärdigt. 

Att väktaren, som fått i uppdrag att punktmarkera Öfvergård, hade honom under konstant uppsikt var även det något som vägde tungt.

2. Anders Öfvergårds version var "märklig"

Anders Öfvergård menade att han scannade varje köttbit samtidigt som den låg i påsen. Den förklaringen tycker tingsrätten är "märklig".

3. Varför reagerade inte Öfvergård på summan?

Det kött som Anders Öfvergård tog på Ica Maxi – en entrecote och två ryggbiffar – var totalt värda 394 kronor. När Anders Öfvergård drog sitt kort i terminalen så betalade han ett belopp om 397 kronor.

Tingsrätten skriver i domen att det är "svårt att förstå" varför Anders inte reagerade på den låga summan. Han borde helt enkelt ha kopplat att köttet han hade i påsen översteg det belopp som han faktiskt betalade.

Anders Öfvergård betalade för en bit Gruyere-ost, mjölk, grädde, ryggbiff och en entrecote. Men tre köttbitar missade han att scanna. Han döms nu för ringa stöld. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Här kan du läsa mer om Anders "Arga snickaren" Öfvergård

Anders Öfvergårds drag i rättegången – tagit in stjärnadvokaten Johan Eriksson

Chefen på Ica Maxi firade med champagne när Anders Öfvergård greps: "Stjäl regelbundet"

Arga snickaren greps för att ha stulit mat på Ica – har en enorm förmögenhet

Väktarens plötsliga avslöjande i rättegången mot Öfvergård – de slipper kontroller på Ica

Det sa Anders Öfvergård när han greps på Ica Maxi: "Sa att han var känd..."


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!