Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Veckan i Tryck v.48

- 03/12/2010, 12:03 -
1 av 6

Leif R Jansson / SCANPIX

2 av 6

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

3 av 6

Claudio Bresciani / SCANPIX

4 av 6

Salvatore Di Nolfi / SCANPIX

5 av 6

Andres Kudacki / SCANPIX

6 av 6

Bertil Ericson / SCANPIX

För att metajournalistik också är journalistik.

 

+ SM i Folkgnäll och SJ.

Förberedelserna från arrangörens sida, SJ, har varit fantasifull och minutiös och skiljer sig lite från tidigare år: I stället för att helt förlita sig på att vädret ska orsaka förseningar kör man nu runt med ett så kallat "spöktåg" som sliter sönder ledningar lite varstans och sätter hela regioner ur spel.

Succén har inte låtit vänta på sig. SJ:s kundtjänst är helt nedringd av deltagare som vill hylla det lyckade försöket. Faktum är att mottagandet av det nya arrangemanget varit så positivt att man inför nästa år funderar på att helt enkelt spränga några tågstationer på måfå eller att låta tågen drabbas av olyckor, för att på så sätt höja spänningsnivån och öka intresset ytterligare.

Men många kritiker är skeptiska.

Man tror helt enkelt inte att döda människor skulle kunna tillföra någon ytterligare dimension. Risken är tvärtom att en sådan manöver skulle bromsa det mediala intresset.

Försök från Bangladesh och Indien med lemlästade människor och hundratals döda och skadade har tidigare endast renderat notiser i svensk press och intresset från svenska mediekonsumenter har varit ljummet.

 

- Erik Ullenhag

Personligen har jag aldrig delat klassrum med en person med burka eller niqab och jag undrar om ens fyra procent av Sveriges befolkning gjort det. Att förbjuda användningen av ett klädesplagg är något som inte är värdigt en demokrati. Eller som komikern och Nyheter24-bloggerskan Bianca Meyer skrev: "Man ska inte ta ställning för eller mot niqab utan för eller mot klädkod" Vad vill magister och fashionista Ullenhag förbjuda nästa gång? Ed Hardy-kepsar? Ansiktstatueringar? Klackskor med högre klack än tio centimeter?

 

! El Classico.

När de små bleka lirarna Iniesta, Messi och Xavis tog sig an Real Madrid fördes tankarna till de långa och mörka artisterna i Harlem Globetrotters lek med motståndarna. Barcelona tog begreppet förnedringsteve till en helt ny nivå.

 

? Julian Assange och Sten Tolgfors.

 Det är så många bitar i hela den här historien som plötsligt faller på plats när man ser dem bredvid varandra. Julian Assange och försvarsminister Sten Tolgfors är en och samma person, det är klart som korvspad. Det är därför man har så förbannat svårt att hitta "Assange" och det är därför "Assange" har så bra koll på vad underättelsetjänster och diplomater har för sig. Inte sedan Willy Brandts rådgivare Günter Guillaume lurade en hel värld har ett spionage varit så fräckt.

 

() Debatt med Anton Abele.

Nyheter24:s chefredaktör Aaron Israelson åkte till Göteborg och visade ungtuppen Anton Abele att gammal är äldst. Abele däremot, visade att konsten att debattera och argumentera logiskt är inte är något som skattas allt för högt i riksdagen. Med en jämn solbränna kan du kanske inte ta dig hur långt som helst. Men med många friends på Facebook kan du ta dig till riksdagen.