Bloggosfären: Tingeling till Moskva

- 18/03/2009, 21:21 -

SVT är fega och Tingeling var bäst i Melodifestivalen om man frågar bloggarna.

Nöjesgruppen Grotescos rysschock i Melodifestivalens final med skämtlåten Tingeling har utvecklats till en politisk cirkus. Den ryska ambassadens skarpa kritik bemöttes av Sveriges Television med en blombukett och en ursäkt. Men SVT ursäktade senare sin ursäkt. Något som bloggosfärens alla politiska block rasar över.

Bloggprofilen Karolina Lassbo - på pre-Blondinbella-tiden mer känd som Glamourprinsessan - skriver att SVT beter sig löjligt:

"Jag tycker att cirkusen kring Tingelings välregisserade show i Melodifestivalen är förbannat löjlig. Det var löjligt redan från början att ryska ambassaden uttryckte sitt ogillande över musiknummret och gnällde över hur Ryssland framställs i svensk TV. Har de ingen som helst humor eller självdistans? Att sen Melodifestivalens produktionsledare bad om ursäkt genom att skicka blommor till ambassaden, det är ännu löjligare. Att SVT därefter inte vill stå för ursäkten är också det ganska löjligt, men det är samtidigt bra av SVT att stå på sig och värna om den konstnärliga yttrandefriheten och den fria sceniska gestaltningen. Jag själv tycker det var förbannat roligt att alla fördomar om Ryssland var samlade i ett enda shownummer, ett nummer som både var riktigt bra utformat och väldigt bra framfört."

Bloggaren Tokmoderaten skriver att SVT svek sina ideal om att "fri televison" genom att be Ryssland om ursäkt.

"Man behöver ju inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att lägga ihop den ryska ilskan angående Tingeling med Medvedevs utannonserade satsning på den ryska krigsmakten. Det spelade tydligen ingen roll att Monopol-TV kröp omkring på golvet på den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan och slickade diplomaternas nedskitna skor och med en praktfull bukett från Christer Björkman och Eva Hamilton på ambassadörens stora skrivbord. Den gamla kampanjen från SVT om "Fri television" har fallit i total glömska, här gäller det att ducka för rallarsvingarna från den ryska slagbjörnen och bjuda på den finaste honung för att återigen bli poppis."

Tokmoderaten drar även en koppling till den planerade gasledningen runt Gotland.

"Utan att dra några som helst slutsatser om vår historia så har våra folkvald med berått mod lett oss till en situation där vi är tillbaka till den senare delen av 30-talet och de första åren av 40-talet. Det var då, och det är nu när det räckte eller räcker med att höja rösten för att få den svenska tigern att se ut som en folkskygg, avmagrad sommarkatt."

Socialdemokraten Annika Dun radar fördomar som att:

"Alla ryssar dricker vodka i duralexglas och tvingar alla som besöker landet att skåla redan till frukost."

Uppmärksamheten kring låten har gjort den till en megahit på internet. Nu kräver blogosfären att låten skickas till Moskva. På den dramatiskt växande Facebookengruppen Tingeling till EurovisionSongContest! kräver medlemmarna att låten skickas till Moskva.

Med en sökning på Knuff blir resultatet glasklart, att Grotesco borde ta över Malenas biljett. Cecilia Linnea, Jänni, Billigt och bra, och Underdog är alla ense. Underdog sträcker sig så långt att hon jämför Rysslands reaktion med Fritzls tårdrypande mammahistoria under rättegången.

Låten, som går att köpa på Itunes säljer bra och ligger nuvarande på 21 plats. Nu kan den komma att också släppas i handeln.

– Vi håller på och kollar lite vad det finns för möjligheter att släppa den som fysisk singel också, säger Micke Lindgren från Grotesco-gänget till Nyhetskanalen.se.

Fans av Tingeling varnas även att vara uppmärksamma när de laddar ned singeln på Itunes. En sökning på låten ger 73 olika låtar och med ett felklick kan man få ner en låt med samma namn av Stefan Sundström.

Skrivet av: