Sommar i P1 med Fatima Bremmer.
Idag den 17 juli är det journalisten Fatima Bremmer som debuterar som sommarpratare i P1. - Foto: Sveriges Radio

Fatima Bremmer: "Det var trasiga händer, löss i soffan och 16 timmars arbetsdag"

Idag är det den kritikerhyllad författaren Fatima Bremmer som som sommarpratar i P1. Hon fick Augustpriset förra året i fackboksklassen för biografin "Ett jävla solsken".


Idag den 17 juli är det journalisten Fatima Bremmer, 41, som debuterar som sommarpratare i P1. 

Fatima är den kritikerhyllad författare som fick Augustpriset för sin egenskrivna bok "Ett jävla solsken" som handlar om journalisten och äventyraren Ester Blenda Nordström. Ester wallraffade under det tidiga 1900-talet då hon under en längre period levde som piga i en vanlig svensk familj. 23 år gammal flyttade hon in för att leva och arbeta tillsammans med andra pigor i Sörmland. Anledningen? För att granska och rapportera om pigornas liv och påfrestande arbete. 

För att inte avslöjas hade hon övat mycket på att röra sig och bete sig som en typisk piga. Detta trots att hon egentligen körde motorcykel och kedjerökte under en tid då kvinnor inte ens hade rösträtt. 

Ester kallades för "Ett jävla solsken" av sina närmsta, vilket skulle komma att bli namnet på Bremmers biografi som handlar om superkvinnan Ester.

Fatimas sommarprat hittar du här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lyssnar du på årets sommarpratare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Låttexter har blivit mer banala

Sofia Geites pik till Steffo Törnquist – beteendet i Nyhetsmorgon: “Värdelös”

Sofia Geite och Steffo Törnquist sänder ofta TV4:s “Nyhetsmorgon” tillsammans. Men ibland går inte allt som planerat…

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

Den amerikanske skådespelaren Louis Gossett Jr är död.

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

3 timmar sedan
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

idag 11:04
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .