Aretha Franklin blev 76 år gammal
Aretha Franklin är död - Foto: TT/Matt Rourke/TT/Mario Suriani

Aretha Franklin har dött – blev 76 år gammal

Aretha Franklin är död, det bekräftar hennes publicist för AP. Souldrottningen blev 76 år gammal.


Aretha Franklin har dött, det har hennes publicist bekräftat för AP. Souldrottningen blev 76 år gammal.

I slutet av förra veckan rapporterades det om att Franklin var allvarligt sjuk och ska under de senaste dagarna ha vårdats i Detroit. Dödsorsaken var cancer i bukspottkörteln, något som hon kämpat mot i åtta års tid. Under torsdagen gick hon bort i sitt hem, och ska ha varit omgiven av vänner och familj när hon gick bort, enligt TMZ

2010 var Aretha Franklin tvungen att dra ner på sina uppträdanden för sina hälsoproblem. Året efter det meddelade Franklin att hon behandlats för cancer, rapporterar SVT

"Det är svårt att hitta de rätta orden för att beskriva sorgen i våra hjärtan. Hennes kärlek för sina barn, barnbarn, syskonbarn och kusiner hade inga gränser", har familjen skrivit i ett uttalande.

Bästa sångerskan någonsin

Sångerskan föddes i Memphis 1942 och började sjunga gospel redan som 14-åring och skivdebuterade samma år.

Hela 18 Grammystatyetter har hon kammat hem och blivit utnämnd till bästa sångerskan någonsin av musiktidningen Rolling Stone, skriver Dagens Nyheter. 

"Och Aretha är en gåva från Gud. När det handlar om att uttrycka sig själv genom sång så finns det ingen som kan komma nära henne. Hon är anledningen till att kvinnor vill sjunga", så skrev tidskriften bland annat i motivering till utmärkelsen. 

40 studioalbum släppte Franklin under sin karriär och blev år 1987 den första kvinnan som valdes in i Rock and roll hall of fame.

I november förra året gjorde hon sitt senaste framträdande tillsammans med Elton John. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du lyssnat på Aretha Franklins musik?
Tack för din röst!