Åsa Ingrosso och Emilio Ingrosso
Åsa Ingrosso gjorde reklam för sitt och maken Emilios vinmärke på Instagram. - Foto: Stella Pictures, Maja Suslin/TT Bild

Åsa Ingrossos Instagrambild fälls – bröt mot reglerna

Åsa Ingrosso och maken Emilio Ingrosso driver flera framgångsrika restauranger och har även ett vinmärke tillsammans. Men nu är det smolk i glädjebägaren – Åsas Instagrambild har fällts.


Som influencer eller kändis gäller det att hålla koll på en hel del saker när det kommer till att göra betalda samarbeten. Tidigare har Nyheter24 skrivit om hur bland andra Lovisa Worge och Katrin Zytomierska har fällts för sina inlägg på Instagram.

Detta då de till exempel inte markerat att det är just betalda samarbeten det rör sig om.

I Katrins fall var det ännu allvarligare – hennes reklam för fiskolja fälldes i patent och marknadsdomstolen. De slog då fast att om hon skulle trotsa domstolen och fortsätta göra reklam för fiskoljan så skulle hon få betala 1,5 miljoner kronor i böter.

Då hade Katrin gjort reklam för en fiskolja i samband med att coronavågen bröt ut i Sverige.

"Det är en sjuk slump att vår omega-3 olja kommer nu, jag är så otroligt tacksam för det! Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar", skrev Katrin bland annat.

Katrin Zytomierska. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

Anmälningarna haglade in och Gunnar Wikström som är processråd vid Konsumentombudsmannen (KO) var inte nådig.

– Det är extra illa om man använder sig av människors rädsla för sjukdom, som nu med coronaviruset. I det här fallet har influencern varken reklammarkerat inlägget på ett korrekt sätt eller kunnat visa att fiskoljan skyddar mot coronaviruset, sa Wikström i ett pressmeddelande.

Nu fälls även Åsa Ingrosso

Nu får Lovisa och Katrin sällskap av Åsa Ingrosso. I slutet av förra året gjorde nämligen Åsa Ingrosso reklam för sitt vin på Instagram.

"Nej men hörni darlings!!! Minns ni när ni skulle gissa vilka av våra nya produkter som var här nu? Här är dom! Finns i systembolagets beställningssortiment", skrev Åsa och berättade sedan mer ingående om det röda och vita vinet från sitt vinmärkes sortiment. 

Emilio och Åsa Ingrosso driver ett framgångsrikt vinföretag tillsammans. Bildkälla: Stella Pictures.

Då inlägget inte var markerat som reklam så anmäldes det till Reklamombudsmannen, som nu har slagit fast att Ingrossos reklam inte uppfyller kravet på reklamidentifiering, skriver Bloggbevakning.

Om Konsumentverket väljer att ta det hela vidare har de möjlighet att stämma Ingrosso i patent och marknadsdomstolen. Att fällas där kan bli en dyr historia. Förutom kostnader för jurister och annat så kan även höga böter komma på tal.

Åsa Ingrosso har uppdaterat sitt inlägg och det är numera markerat som reklam.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

1 timme sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

3 timmar sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.