Tisdag 20 Apr
Stockholm

Georgien lanserar eget Simpsons

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Familj med gul hud? Check. Med drummel till familjefar? Check. Odrägliga barn? Check. Men de heter inte Simpsons. De heter Samsonadzes.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SPRINGFIELD. Debatten om upphovsrättsliga intrång har nått familjen Simpsons hemstad Springfield. Och det är den gula familjen själv som står föremål för intrång av en piratkopierad look-alike-familj.

Som bär namnet Samsonadzes.

Det är den georgiska statsteven som sedan ett par veckor tillbaka visar en karbonkopia på den måttlöst populära teveserien The Simpsons, skriver Independent.

Gela Samsonadze - den georgiske motsvarigheten till drummeln Homer Simpson - jobbar på en georgisk bank och en gång i veckan följer serien honom till jobbet och blottlägger hans eskapader hemma med familjen.

Till skillnad från original-Simpsons har familjen Samsonadzes bara två barn - Shorena och Gia. Deras burfågel, Koke, är också en del av handlingen.

Shalva Ramishvili, producent och skapare av The Samsonadzes, insisterar på att serien inte är en karbonkopia på Simpsons - utan snarare en hyllning som använt liknande idéer och anpassat dem till ett georgiskt sammanhang.

- Det finns vissa likheter med Simpsons, men det finns också många skillnader, säger Shalva Ramishvili.

- Vi var tvungna att göra serien relevant för verkligheten i Georgien och ta upp samhällsfrågor som den georgiska publiken kan relatera till.

Samsonadzes ska precis som originalet ibland låta verkliga personer gästa programmet. Men enligt producenten Shalva Ramishvili finns inga planer på att involvera Georgiens kontroversielle och auktoritäre president, Micheil Saakasjvili.

Däremot förekommer Georgiens ansträngda relation till Ryssland, som för drygt ett år sedan stod på randen av fullskaligt krig, som en röd tråd genom de avsnitt som visats på georgisk teve hittills.

I ett avsnitt skickar Rysslands premiärminister, Vladimir Putin, en hemlig agent till familjen Samsonadzes stad för att plugga georgisk kultur och inhämta underrättelser.

Så vad säger The Simpsons grundare Matt Groening om georgiernas hyllning till hans tecknade mästerverk?

Ingen som vet, men man kan ju gissa:

- D'oh!

Kommentera
Kopiera länk
Dela