Tisdag 15 Jun
Stockholm

Filmbranschen rekordbra på bidrag

32,2 miljoner kronor ska göra att svensk film står sig mot amerikansk och asiatisk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Aldrig någonsin har Sverige varit så bra på att fixa bidrag. Under 2008 års bidragstävlan plockade de svenska produktionsbolagen inom film och multimedia hem 32,2 miljoner kronor från EU:s stödprogram.

– Vi har blivit duktigare på att söka pengar, säger den ansvarige på Svenska Filminstitutet till Sydsvenskan.

Sverige hamnar på en femteplats i bidragsligan efter Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien. Tankarna med stödprogrammet för den audivisuella industrin är att öka europeisk film- och teveproduktions konkurrenskraft gentemot den amerikanska och asiatiska.

– Vi har blivit duktigare, det är många som söker och ansökningshandlingarna har blivit lite enklare. Och det nationella stöder räcker inte, det blir allt vanligare att man går utanför landet för att hitta stöd och medproducenter, säger Ulrika Nisell, koordinator på Media Desk Sverige, som fungerar som rådgivare åt de svenska bolagen, till Sydsvenskan.

Några av de färdiga och kommande svenska filmer som har fått stöd är Lukas Moodysons "Mammut", "Milenniumserien" efter Stieg Larssons trilogi, BBC:s version av "Wallander", Kjell-Åke Anderssons film "Vi hade i alla fall tur med vädret - igen", samt Nahid Perssons dokumentär "Drottningen och jag".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela