Lasse Bengtsson leder "Misstänkt"

- 17/04/2009, 10:47 -

Nu blir han programledare för TV 4:s nya kriminalprogram "Misstänkt".

Lasse Bengtsson leder TV 4:s nya samhällssatsning "Misstänkt". Men det är ingen kopia av TV 3:s "Efterlyst" hävdar han bestämt.

Han har arbetat på TV 4 sedan starten 1990. Med sin envishet och sina kniviga frågor har Lasse Bengtsson intervjuat människor från världens alla hörn. När han nu ska leda kanalens nya samhällsprogram "Misstänkt" ligger fokus på brott.

Reportage om brottslighet, intervjuer med offer och gärningsmän, och diskussioner gällande olika brottsfall. Och det låter kanske som något vi redan sett. Men att "Misstänkt" skulle vara en kopia av TV 3:s långkörare "Efterlyst" är något som programledaren Lasse Bengtsson starkt dementerar.

– Det är det inte. Vi har varken poliser eller publik i studion, utan det blir bara jag och min expertpanel, säger journalisten som annars leder Nyhetsmorgon lördag.

Han säger att programmets syfte inte är att hjälpa polisen att fånga brottslingar, utan att öka människors kunskap och engagemang i frågor som rör rättsväsendet.

Ger tittarna en inblick

I expertpanelen sitter psykologiprofessorn Martin Grann och advokaten Ulrika Borg. Tillsammans med Lasse Bengtsson ska de ta upp och diskutera aktuella fall och rättegångar för att ge tittarna en bättre inblick.

Dessutom kommer jag själv att göra intervjuer med de inblandade i olika fall. Både de drabbade och gärningsmännen. Det är viktigt att båda sidorna får komma till tals, säger Lasse Bengtsson.

TT Spektra: Har du själv blivit utsatt för brott?

– Ja, en hel del faktiskt. Till att börja med har jag blivit av med cykeln massor av gånger, sen så har jag även haft inbrott i min lägenhet och blivit misshandlad vid ett par tillfällen. En gång riktigt ordentligt, säger Lasse Bengtsson.

Det var en valborgsmässoafton i slutet av 70-talet som Lasse blev nedslagen under firandet i Uppsala, och han säger att han upplevde det som extremt obehagligt.

– Det värsta var att polisen stod precis där, och de gjorde ingenting. Jag blev ganska illa tilltufsad, men när jag vände mig till dem så kändes det som om de tyckte att jag fick skylla mig själv som valt att gå dit. Då fick jag verkligen känna av den maktlösheten som många brottsoffer säger efteråt att de känner när de blir utsatta för brott, säger han.

"Ingen ren nöjeskanal"

Programmet skiljer sig avsevärt från många av TV 4:s senaste satsningar, som har varit rena nöjesprogram. Lasse Bengtsson tror att det är viktigt att kanalen inte går för långt åt det hållet.

Det är viktigt att det finns en balans mellan samhällssidan och underhållningssidan. TV 4 får inte bli en ren underhållningskanal. Det som skiljer oss från de andra kommersiella kanalerna är att vi har nyheter och samhällsprogram, och dem måste vi ha kvar för att behålla vår trovärdighet. Jag tror definitivt att intresset finns hos folk. Samhällsfrågorna, och då kanske framför allt de som gäller rättsväsendet, är frågor som lever i allra högsta grad, säger han.

Skrivet av: