Löwengrip vill att polisen ska utreda hennes fall snabbare.
1 av 3
Löwengrip vill att polisen ska utreda hennes fall snabbare. - Foto: Stella Pictures
Hotbrevet som skickades.
2 av 3
Hotbrevet som skickades.
Även Tyra Sjöstedt och Margret Atladottir tvingades ta emot det.
3 av 3
Även Tyra Sjöstedt och Margret Atladottir tvingades ta emot det. - Foto: Stella Pictures/Bilden är ett montage

Blondinbellas attack på polisen: "De gör inget"

Isabella "Blondinbella" Löwengrip hotades av en man som sa att han skulle våldta henne. Nu kritiserar hon polisen för att det tagit över ett år att utreda brottet.
– Blir inte prioriterad före andra bara för att man är känd, säger Göteborgspolisen.


Här är brevet

Brevet som skickades till bloggerskorna:

"Ett sexuellt samlag är på sin plats mellan oss två utan kondom bara så du vet ! Dina vackra bröst till meloner ska bli så skönt att få suga på samt slickningen av din håriga och fina slida. Gör du inte som jag säger blir det garanterad kroppsstyckning och då kommer jag steka brösten dina i smör å vad gott i sådana fall. Står helt och hållet bakom detta brev och är inte ett dugg rädd för rättsväsendet. Har nämligen talets gåva långt ut i fingerspetsarna"

Hoten kom med ett brev i augusti 2011 till Blondinbella.

I oktober förra året erkände en socialdemokratisk valarbetare att han låg bakom de grova hot som skickats till flera kända bloggorskor. Bland annat tvingades Isabella "Blondinbella" Löwengrip, 22, leva under hotet att hon skulle bli styckad, att hennes bröst skulle stekas i smör och att hon skulle bli våldtagen.

Trots att mannen erkänt brottet för fyra månader sedan har ärendet ännu inte gått vidare. Något som upprör Löwengrip vars historia om näthat, i samband med "Uppdrag gransknings" program med samma tema, blev mycket uppskattad på nätet. 

"De har helt enkelt inte tid"

Bloggerskan och entreprenören bestämde sig därför för att ta saken i egna händer. Tillsammans med ett annat offer för hoten tog hon själv kontakt med polisen. Något som slutade med besvikelse. 

– Inte ens nu finns en ambition att ta tag i fallet, trots att personen har erkänt. Anledningen stavas prioritet, dom har helt enkelt inte tid, skriver hon upprört i sin blogg och fortsätter.

– Självklart förstår jag att mord och våldtäkter och annat fruktansvärt som sker ska komma före. Jag vill inte att polisen ska välja. Men jag tycker att man ska kunna göra både och.

Polisen: Vi har en stor mängd fall

Stefan Gustavsson, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland, vill inte uttala sig om det enskilda fallet men förklarar att olaga hot och ofredanden går under kategorin "vardagsbrott" som är lågprioriterade.

– Alla människor vill att sina fall av olaga hot ska bli utredda i morgon. Man vill att någon ska straffas och det är ju fullt förståeligt. Men man ser det inte ur det perspektivet att någon kanske ligger invalid efter en misshandel och att polisen omgående måste skicka i väg fyra, fem personer på det brottet. Varje dag måste vi göra omprioriteringar, säger Gustavsson till Nyheter24.

Gustavsson förklarar vidare att det inte är rimligt att utredningar ska ta över ett år, men han menar samtidigt att polisen får in en stor mängd anmälningar.

– Det är hur många vardagsbrott som helst som läggs på utredarnas bord. Det är omänskligt att kunna klara av den mängden. Risken att det prioriteras ner är stor. Det får helt enkelt ta den tid det tar, säger Gustavsson.

"Oerhört viktigt att alla behandlas lika"

Löwengrip beskriver också vikten av att få en person dömd för brottet. Något som skulle sätta en ribba för vad konsekvenserna kan bli om man ägnar sig åt näthat.

– Om näthatet nu ökar för att ingen dom någonsin sker kommer många till slut bli tysta för att man inte orkar. Jag kommer inte heller orka, skriver hon.

Stefan Gustavsson:

– Man blir inte prioriterad före andra bara för att man är känd. Alla får samma behandling och det spelar ingen roll om någon gör sin röst hörd på en blogg. Det är oerhört viktigt att alla behandlas lika.

Blondinbella har tidigare berättat att hon börjat gå i terapi efter hoten.

Mannen skickade brevet till bland andra nätprofilerna Tyra Sjöstedt och Margret Atladottir.

Hot
/
/
/
/
/
Relaterat
Dödshotade Tyra Sjöstedt: "Jag hoppas han får sitt straff"
Tyra Sjöstedt och Margret Atladottir skriver öppet om beskedet att en man gripits och erkänt sig ligga bakom den rad hotbrev som i fjol nådde flera unga kvinnliga mediaprofiler.
"Jag började med terapi efter hoten"
Isabella "Blondinbella" Löwengrip döds- och våldtäktshotades. Nu har en man erkänt brottet. — Jag har varit med om liknande saker tidigare men det här var bland det tuffaste. Jag började i terapi, säger Löwengrip till Nyheter24.
Erkänner dödshoten mot bloggerskorna
En socialdemokratisk valarbetare försökte smutskasta kommunalrådet. Han har erkänt att han skickat hotbrev till bland annat Blondinbella i M-politikerns namn.
Så många it-poliser jagar näthatarna
TV3:s Efterlyst, som sänds klockan 20.00, tar i kväll upp hur storbloggen Tyra Sjöstedt förföljdes och hotades av en 35-årig stalker.
Kändisarna som levt i ständig skräck och terror
DOKUMENT. Den svenska kändiseliten trakasseras, förföljs och tvingas till livvakter och besöksförbud. Här är de svenska kändisarna som stalkats.
Senaste nytt

Sara Shirpey om skådespeleriet: "Inte något jag tänkte att man kunde jobba med"

idag 16:45

Patrick Ekwalls två gyllene knep för bra sex: “Som en dans”

idag 16:26
Sportjournalisten Patric Ekwall, 58, berättar om kärlekslivet i en intervju med Martin Björk. Då delar han med sig av sina två gyllene tips för bra sex.

Folkkära Tunnelbane-Nettan om singellivet: “Tror att man vill brottas”

idag 14:59
Jeanette "Tunnelbane-Nettan" Höglund, pratade om sitt singelliv i en intervju med Martin Björk. Hon berättar om vad mäns fördomar om henne på grund av hennes yrke "Nej jag har tappat hoppet alltså".

Kommer ni ihåg Nemo Hedéns grova tatuering?

idag 14:48
Nemo Hedén blev känd i skandalsåpan "Kungarna av Tylösand. Nu är han nykter och driver två poddar. Här är allt du vill veta om 36-åringen.

Stugfixarna Norge-Halvor blev av med jobbet: "Utkastad med huvudet före"

idag 14:46
Halvor Bakke är programledare för det populära TV3-programmet "Stugfixarna Norge". Men 52-åringens karriär har varit långtifrån spikrak. – Jag blev av med jobbet och blev utkastad, berättar Halvor i en intervju med Nettavisen.

Därför känner du igen Karolina Tilander i Robinson 2023

idag 14:11
Snart drar en ny säsong av Robinson igång och bland deltagarna kan vi hitta Karolina Tilander, 23. Kanske känner du igen henne från Tiktok där hon blivit känd för sin “självscannar på Willys”-video.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.