Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tidningen sminkade ljus modell svart

- 27/02/2013, 13:25 -
Ondria Hardin i det omdiskuterade modereportaget i tidningen Numeró.
1 av 7

Ondria Hardin i det omdiskuterade modereportaget i tidningen Numeró.

Så här ser Ondria ut i vanliga fall.
2 av 7

Så här ser Ondria ut i vanliga fall.

http://models.fordmodels.com/models/

Tidningen Huffington Post sammanställde en lista över förslag på färgade modeller som tidningen Numero hade kunnat använda sig av. Här på bilden Liya Kebede.
3 av 7

Tidningen Huffington Post sammanställde en lista över förslag på färgade modeller som tidningen Numero hade kunnat använda sig av. Här på bilden Liya Kebede.

SGP/FameFlyNetItaly / SGP/FameFlyNetItaly

Jasmine Tookes var ett annat förslag.
4 av 7

Jasmine Tookes var ett annat förslag.

Stella Pictures / Demis Maryannakis, PacificCoastNews.com

Precis som Chanel Iman.
5 av 7

Precis som Chanel Iman.

Stella Pictures / Demis Maryannakis, PacificCoastNews.com

Eller varför inte Jourdan Dunn?
6 av 7

Eller varför inte Jourdan Dunn?

Target Press / Target Press

Eller Joan Smalls?
7 av 7

Eller Joan Smalls?

Loud & Clear / Loud & Clear

En fransk modetidning har hamnat i blåsväder efter att de använt sig av en vit 16-årig flicka i ett modereportage med titeln "African Queen". – Det finns inga ursäkter, skriver krönikören Laura Beck.

Modellen Ondria Hardin är en 16-årig flicka från North Carolina. Hon är vit, blond och blåögd. Men till ett modereportage med temat "African Queen" i den franska livsstilstidningen Numéro har Hardin sminkats betydligt mörkare. 

Nu rasar krönikören Laura Beck på tidningen Jezebel mot tidningens märkliga agerande. 

– Samma modellagentur som representerar Ondria Hardin har flera färgade kvinnor i sin bokningskatalog. Det är ett mindre utbud än de vita kvinnor som de representerar – men de existerar. Och om ingen av de färgade modellerna kändes rätt för modereportaget så finns det miljontals andra ställen att leta på. Det finns ingen ursäkt att använda sig av en 16-årig vit flicka i ett modejobb som heter "African Queen", skriver Beck. 

Den otäcka trenden med allt färre färgade modeller var plågsamt påtaglig under New Yorks modevecka som nyligen avslutades. En mätning som tidningen Jezebel gjorde visade att 82,7 procent av modellerna på catwalken var vita. Bara sex procent var färgade. 

Journalisten Julee Wilson på Huffington Post reagerar också starkt på tidningen Numéros användande av en vit modell som sedan sminkas mörk.

– Det här är en tydlig signal från modeindustrin, och den lyder: vi bryr oss inte, skriver hon.

Chefredaktör ber om ursäkt

När den ansedda tidningen New York Times för bara några dagar sedan återlanserade sin modebilaga T: The New York Times Style Magazine så möttes de omedelbart av kritik från läsare som frågade sig varför tidningen nästan uteslutande använde sig av vita modeller. 

– Det är en total avsaknad av färgade människor i såväl artiklar som modereportage. Jag antar att annonserna inte kan kontrolleras, men jag såg bara en afroamerikan och en asiatisisk-amerikan bland de tusentals modellerna i annonserna. Er tidningen ser inte ut som mitt kvarter eller Amerika, skrev en läsare, uppger Huffington Post.  

Chefredaktören Deborah Needleman gick senare ut med en offentlig ursäkt och lovade att tidningen skulle förbättra sig.

Modellbokare vägrade boka färgade modeller.

I juni 2011 rapporterade den brittiska tidningen Daily Mail om hur arrangörerna bakom modeveckan i Sao Paolo vägrade att anlita mörkhyade modeller. 

Anledningen ska vara att potentiella kunder "avfärdar mörkhyade i lyxkläder", skriver Daily Mail. 

– Av historiska skäl har Brasiliens färgade befolkning varit fattig och inte något konsument av mode. Det här syns även i modellcastingen. Det är modevärldens hårda regler, sa modellbokaren Bruno Soares till Daily Mail då. 

Något som fick antirasistiska organisationer att gå i taket.

– Modeveckan i Sao Paulo säljer en bild av ett schweiziskt Brasilien där alla är vita och har blå ögon. De som arrangerade modeveckan glömde att halva Brasiliens befolkning är färgad, sa den människorättsaktivisten Frei Davis Santos till The Guardian  då. 

Ondria Hardin i video från models.com: