Fredag 16 Apr
Stockholm

Så misshandlas och dödas djuren i Hollywoods filmer

"Inga djur kom till skada under inspelningen" kan det stå under eftertexterna till Hollywoods storfilmer. Men sanningen ser annorlunda ut. OBS: Vi vill varna för känsliga bilder.
1 av 10
"Inga djur kom till skada under inspelningen" kan det stå under eftertexterna till Hollywoods storfilmer. Men sanningen ser annorlunda ut. OBS: Vi vill varna för känsliga bilder. Foto: TT Bild, Stella Pictures. Bilden är ett montage.
Varning för starka bilder i bildspelet.
2 av 10
Varning för starka bilder i bildspelet. Foto: Stella Pictures, TT Bild. Bilden är ett montage.
En jordekorre krossades under inspelningen av den romantiska komedin "Failure to launch".
3 av 10
En jordekorre krossades under inspelningen av den romantiska komedin "Failure to launch". Foto: Bo Jonsson / Skansen-Akvariet
En giraff dog under inspelningen av Sonys "Zookeeper".
4 av 10
En giraff dog under inspelningen av Sonys "Zookeeper". Foto: Ben Beaden
Under inspelningen av "Hobbit: En oväntad resa" fick 27 djur sätta livet till.
5 av 10
Under inspelningen av "Hobbit: En oväntad resa" fick 27 djur sätta livet till. Foto: Planet Photos / Planet Photos
Inspelningarna ägde rum på Nya Zeeland.
6 av 10
Inspelningarna ägde rum på Nya Zeeland. Foto: Planet Photos / Planet Photos
Amerikanska HBO la produktion av serien "Luck" på is. Detta dagen efter att det avslöjades att hästen Real Awesome Jet (bilden), som varit med under inspelningen, inte gick att rädda.
7 av 10
Amerikanska HBO la produktion av serien "Luck" på is. Detta dagen efter att det avslöjades att hästen Real Awesome Jet (bilden), som varit med under inspelningen, inte gick att rädda. Foto:
Två hästar dog under inspelningen av filmen Flicka.
8 av 10
Två hästar dog under inspelningen av filmen Flicka. Foto: Copyright 2006 by 20060613 / 20th Century Fox
Den bengaliske tigern King i filmen "Berättelsen om Pi" var nära att drunkna.
9 av 10
Den bengaliske tigern King i filmen "Berättelsen om Pi" var nära att drunkna. Foto: Ap
Specialeffekterna i filmen "Pirates of the Caribbean" kostade flera fiskar och bläckfiskar livet.
10 av 10
Specialeffekterna i filmen "Pirates of the Caribbean" kostade flera fiskar och bläckfiskar livet. Foto:

Får och getter som dör av utmattning och uttorkning. Hundar och hästar som misshandlas under filminspelningar och drunkningsolyckan som var nära att kosta tigern i "Pi" livet.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När eftertexterna rullar till storfilmer som "Berättelsen om Pi" och "Hobbit: En oväntad resa" kan du läsa att inga djur kom till skada under inspelningen. Bra så. Du lämnar tryggt biosalongen och har förmodligen ingen tanke på vad som egentligen döljer sig bakom kulisserna. 

För nu avslöjar den amerikanska tidningen Hollywood Reporter hur flera högt uppsatta inom filmindustrin länge har varit medvetna om, och även systematiskt försökt sopa undan spåren efter olyckor som drabbat djur under inspelningarna. 

Hollywood Reporter har kommit över mejlkorrespondens som vittnar om en helt annan verklighet för de djuren som vi se i de påkostade Hollywoodproduktionerna. 

Höll drunkningsolyckan i "Berättelsen om Pi" hemlig 

En av de största uppgifterna för föreningen American Humane Association (AHA) är att se till att djur inte tar skada under filminspelningar. Gina Johnson arbetar för just AHA. År 2011 var hon anlitad för att se till att den bengaliska tigern King till "Berättelsen om Pi" inte for illa. King studerades för att senare skapa den digitala tigern Richard Parker till filmen. Inspelningarna ägde rum i Taiwan, och var nära att kosta tigern Kings liv. 

– Förra veckan så dödade vi nästan King i vattentanken. Den här tagningen gick väldigt illa, och han försvann när han försökte simma till sidan. Fan, han drunknade nästan. Jag tror inte att det här behöver påpekas men SÄG INGENTING TILL NÅGON, SPECIELLT INTE TILL HUVUDKVARTERET. Jag har redan försökt tona ner det hela som fan, skriver Johnson i ett mejl till en kollega daterat den 7 april 2011. 

King räddades som tur är av sin tränare som fick fånga in tigern med ett rep. King drogs sedan med ett rep till andra sidan av tanken. 

27 döda djur i "Hobbit"

Ett år senare var det dags för inspelningen av Peter Jacksons storfilm "Hobbit: En oväntad resa". Under inspelningen på Nya Zeeland fick 27 stycken djur sätta livet till. Får och getter dog av uttorkning och utmattning. Flera djur drunknade i vattenfyllda gropar. 

Djuren dog på en obevakad farm i Nya Zeeland under ett uppehåll i inspelningen. I augusti 2012 försökte djurtränaren John Smythe – som hade varit närvarande under inspelningen av "Hobbit" – uppmärksamma AHA på hur djuren for illa under inspelningen. 

Vägrade utreda

AHA vägrade att utreda. Det skylldes på "brist på fysiska bevis". När Smythe då svarade att han själv hade begravt djuren och visste var gravarna låg, så fick han svaret att eftersom djuren hade dött under inspelningspausen så hade inte AHA någon jurisdiktion.

Hundar sjuka i cancer, misshandlade hundar och döda giraffer 

Det finns fler exempel. En hund av rasen husky fick flera hårda slag i magen av sin tränare under inspelningen av Disney-filmen "Eight Below". En jordekorre krossades under inspelningen av den romantiska komedin "Failure to launch" med stjärnor som Matthew McConaughey och Sarah Jessica Parker. 

Efter inspelningen av "Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl" så sköljdes flera döda fiskar och bläckfiskar upp på stranden. Anledningen var att teamet som skötte specialeffekter så som explosioner i havet inte hade tagit någon hänsyn till havets fauna. En giraff dog under inspelningen av Sonys "Zookeeper" och hundar som led av cancer dog under produktionerna av "Marmaduke" och "Our idiot brother". I mars dog en 152 centimeter lång haj efter att ha placerats i en för liten pool under en reklamfilmsinspelning för kedjan Kmart. 

På alla de inspelningarna fanns det anställda från AHA på plats för att se till att djuren inte for illa. 

"De sa att vi kunde dra åt helvete" 

– Det är fascinerande och ironiskt. Från att ha skyddat djuren så har de nu blivit medskyldiga till grymhet mot djur, säger Bob Ferber som är en pensionerad offentlig åklagare. Ferber grundade och såg över avdelningen Animal Protection Unit för staten Los Angeles räkning. 

Han är inte förvånad. När han år 2005 försökte utreda två hästar som mist livet under inspelningen av "Flicka" så möttes han av starkt motstånd från AHA. 

– De sa att vi kunde dra åt helvete, säger Ferber till Hollywood Reporter. 

– Det här är värre än att inte göra någonting. Det här är som en polis som inte bara ignorerar ett brott, utan även hjälper till att sopa undan spåren, säger Ferber till Hollywood Reporter.

Se trailern till "Berättelsen om Pi"

Se trailern till "Hobbit: en oväntad resa"


Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela