Knut Knutson har varit med i "Antikrundan" i SVT sedan start.
Knut Knutson har varit med i "Antikrundan" i SVT sedan start. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Fredrik Sandberg/TT

Därför bytte Knut Knutson i "Antikrundan" namn

I SVT:s "Antikrundan" har Knut Knutson blivit just Knut Knutson med hela Sverige. Men så har han faktiskt inte alltid hetat.



Baserat på det brittiska BBC-programmet "Antiques Roadshow" gjorde den svenska varianten "Antikrundan" entré i tv-rutan 1989 och nu är SVT-succén inne på sin 35:e säsong.

I "Antikrundan" medverkar flera experter, men den som blivit nästan mest förknippad med programmet är Knut Knutson som varit med från start.

Chocken i Antikrundan – loppisfyndet för 13 kronor var VÄLDIGT värdefullt

Det hette Knut Knutson i "Antikrundan" innan

Men visste du att Knut Knutson inte alltid haft det namn som så många nu känner igen? Han bytte faktiskt när han, som student i Lund, fick jobb som guide vid den ideella föreningen Kulturen. Då hade han tilltalsnamnet Lennart

– Chefen för Kulturen hette Bengt Bengtsson och den som hade ansvaret för folkkonst och fiske hette Nils Nilsson. När de fick se min kombination, Knut Lennart Knutson, då var det ju kört alltså! Helt plötsligt blev jag bara dubbel-Knut, har han sagt till Aftonbladet  tidigare.

"Antikrundan"-experten bytte med andra ord tilltalsnamn till Knut och behöll Lennart som mellannamn. 

– Det tog ett par år att vänja mig vid att heta Knut. Goda vänner som säger Lennart vet jag är från tiden före 1976, och de som säger Knut är från tiden efter 1976. Det som är roligt nu är att jag har samma namn som farfar. Men heta Knut som barn, det gjorde bara gamla farbröder. Men nu är det väldigt lyckosamt, har han sagt till tidningen. 

Läs fler artiklar om Antikrundan här:

Antikrundan-experten om den mest minnesvärda reaktionen: "Så överväldigad"

Parets chock i Antikrundan: "Bästa fynd jag någonsin sett"

Antikrundan-experten om föremålet hon aldrig glömmer – var värt miljoner: "Spektakulärt"

SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!