Tisdag 22 Jun
Stockholm

Madonna visade romer stöd - buades ut

Konserten i Bukarest gick inte riktigt som popstjärnan hade tänkt sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BUKAREST, RUMÄNIEN. Intresset inför superstjärnan Madonnas intåg i Bukarest var enormt. Biljetterna såldes i massiv upplaga och konserten förväntas inbringa 4 miljoner euro. Men när amerikanskan försökte läxa upp konsertbesökarna om mänskliga rättigheter brast det för publiken.

Popstjärnan Madonna ville under en konsert i Bukarest förändra rumänernas syn på människan i allmänhet och romer och homosexuella i synnerhet. Samtidigt som hon betade av klassiker valde hon att fördöma bland annat den diskriminering romer får dagligen uppleva i Östeuropa.

– Det har kommit till min kännedom att det är mycket diskriminering av romer i Östeuropa. Det gör mig väldigt ledsen, sa hon.

– Vi tror inte på diskriminering... Vi tror på frihet och lika rättigheter för alla.

Men det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig. Hennes uttalanden gick knappast hem hos de runt 60 000 åskådarna. Från att först ha välkomnat Madonna med artigt ljumma applåder började publiken i stället häftigt bua ut superstjärnan. Inte blev det bättre av att en grupp romska dansare uppträdde under konserten.

– Zigenarhatet är allmänt spritt över Östeuropa. De har historiskt sett varit underdog, säger Radu Motoc, vid Sorosstiftelsen i Rumänien till nyhetsbyrån AP.

Och det blev än värre när den 51-åriga amerikanska superstjärnan stöttade homosexuella. Då brast det för många i det konservativa EU-landet Rumänien.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela