Lördag 17 Apr
Stockholm

Försvarar Katrin - trots tjockishån & dödsönskan

Katrin får skarp kritik på sociala medier för sina starka åsikter om vikt och dieter.
1 av 2
Katrin får skarp kritik på sociala medier för sina starka åsikter om vikt och dieter. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Katrin Zytomierska är "inte annorlunda än någon annan debattör".
2 av 2
Katrin Zytomierska är "inte annorlunda än någon annan debattör". Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

I torsdagens "SVT Debatt" kunde nöjesprofilen Katrin Zytomierska  - trots hennes tidigare hot mot sin barnflicka och hårda attacker mot överviktiga - propagera för sina kontroversiella åsikter. SVT tar nu valet av debattör i försvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sagt om Katrin

@abergmarcus: Hur kan man bjuda in Katrin Z till debatt?! #svtdebatt

@eklund_erik: Katrin Zytomierska. Mer trångsynt människa får man leta efter. #debatt #detfinnsfleränbaradu

@CalleSiren: Varför har de med Katrin? Hon är ju helt väck, pinsamt att titta på henne. #Debatt

@PernillaEricson: Lchf jo visst. Men de där "svältdagarna" som Katrin Zytomierska propagerar för i sin bok är hon rätt tyst om i #Debatt.

@lisaehlin: Ser Debatt om LCHF-dieten. Katrin Zytomierska är med. Tjej säger "Din hjärna behöver ju kolhydrater". Katrin "Nää". Rest my case.

STOCKHOLM. Hon har eftersökt sin barnflicka död eller levande på bloggen och skriver i sin nyligen utgivna LCHF-bok att tjocka människor är såväl äckliga som osmakliga. Trots det blev Katrin Zytomierksa gladligen inbjuden till "SVT Debatt" under torsdagskvällen för att propagera för sin fettberikade kost och sina kontroversiella åsikter. Samtidigt varnar experter för dieten, och i sociala medier höjs starkt kritiska röster mot hennes medverkan i programmet.

"Ingen skillnad mot andra debattörer"

SVT är dock nöjda med sitt val av debattör.

– Hon är med för att hon är en kontroversiell person, och hon fick ju rätt tufft motstånd. Hon var inte med i Debatt för att diskutera det som hänt med barnflickan. Det är ingen skillnad mot andra debattörer och hon fick ju trots allt hårt motstånd, säger Lisa Jarenskog, producent på SVT till Nyheter24 och fortsätter:

– Hennes uttalanden om barnflickan är naturligtvis diskutabla och kontroversiella, men det var ju inte vad man debatterade.

Tar man aldrig hänsyn till vad man som debattör tidigare har uttryck offentligt?

– Det är ju en journalistiskt bedömning vi gjorde att ta med henne, och vi pratade inte om Claes Malmberg och saker som han har gjort tidigare heller. Vi hade kunnat ha en diskussion om näthat och vad som är rätt och riktigt att skriva på nätet, och kunnat ha med Katrin då också. Men att ta upp hennes inlägg om barnflickan under gårdagens debatt hade blivit förvirrat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela