Ett axplock av de svenska kulturpoddar som finns tillgängliga i olika podcastappar. Pressbild.
Ett axplock av de svenska kulturpoddar som finns tillgängliga i olika podcastappar. Pressbild. - Foto: TT

Bilda dig – med de bästa kulturpoddarna

Många poddar utgör inget mer än en stunds meningslöst tidsfördriv. Men det finns också de som har högre ambitioner. Vi listar de svenska poddar som bildar lyssnarna – i kulturens tecken.


Fakta: Fler kulturpoddar

"P1 Stil"

"Snedtänkt med Kalle Lind"

"P3 Klubben"

"Mellan raderna"

"Månens sällskap"

"Lunch med Montelius"

"Verket"

I "Verket" diskuteras klassiker och kulturhistoria. Podcasten görs av det digitala bildningsmagasinet Anekdot, Nationalmuseum och Litteraturbanken. Varje avsnitt rör sig kring ett betydelsefullt verk i litteratur- eller konsthistorien. Noll procent meningslöst babbel och 100 procent intellektuellt mys.

"Kulturlivet med Gunnar Bolin"

Olika kända profiler gästar Sveriges Radios Gunnar Bolin för att berätta om en kulturpersonlighet som inspirerar dem. Lena Andersson berättar om när hon läst Pär Rådström i badkaret, Staffan Westerberg om samarbetet med Kristina Lugn och Melody Farshin om Tupacs berörande texter.

"Gästabudet"

Fyra inte lastgamla kritiker, Victor Malm, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Lyra Ekström Lindbäck, tar sig an olika teman i litteraturens tecken. I skrivande stund har podden en föräldraledighetspaus, men gamla avsnitt om mat, arbete, manlighet och litteraturens död finns tillgängliga för alla som vill frossa av detta kulturella gästabud.

"En varg söker sin podd"

Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli har i tio års tid gisslat samtiden med sina vassa spaningar. Podden har också utmynnat i boken "Kära Liv och Caroline", men det är främst i ljudform som lyssnarna får ta del av serietecknarens och författarens tankeutbyte två gånger per månad.

"Har du inte läst den?"

Författaren Lydia Sandgren diskuterar böcker man "borde" ha läst tillsammans med vännen Hedvig Löfqvist. De båda träffades på psykologutbildningen och tar sig i samtalsform an klassiker som de av en eller annan anledning har missat av allt från Kafka till Austen. Bland annat Per Anders Fogelströms "Stad"-serie får det hett om öronen.

"Cycle press"

Poeten Elis Monteverde Burrau och artisten och förläggaren Dj Baba Stiltz (som driver förlaget med samma namn som podden) skvallrar om det mesta inom kulturvärlden. Citat: "Musikjournalister är ungefär som Ahlgrens bilar. Det är kul att de finns men varje gång man äter det undrar jag varför valde jag det här godiset."

"Kulturbarnen"

Författaren Ida Therén och musikern Pontus de Wolfe kände inte varandra innan de började podda tillsammans. I 70 avsnitt har de nu avhandlat aktuella kulturdebatter, diskuterat kulturarbetares villkor och rapporterat från både klubblivet och museibesök.

"Det gränsar till galenskap"

Författarna Elin Boardy, Martin Engberg, Mattias Hagberg och Jessica Schiefauer diskuterar skrivande och litteratur. Kvartetten pratar om bokbranschen, författarlivet och skrivande.

"Forum"

Saga Cavallin är frilansjournalist, skriver ofta för DN Kultur och debuterade i fjol med "Glasrutan". Myrna Lorentzon skriver för bland annat Nöjesguiden. Relativt nystartade podden "Forum" är utformad som en bokcirkel där verket utgör grund för större funderingar kring kärlek, ätstörningar och sociala medier.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!