Frans Johansson och Jocke Åhlund utgör två tredjedelar av Les Big Byrd, aktuella med nytt album.
Frans Johansson och Jocke Åhlund utgör två tredjedelar av Les Big Byrd, aktuella med nytt album. - Foto: TT

Les Big Byrd: "Vi är inte stora någonstans"

Monoton gitarr-techno om döden – så marknadsförs Les Big Byrds tredje album "Eternal light brigade". Men sångaren Jocke Åhlund värjer sig mot dödssnack.Det låter som att man försöker vara djup, "jag tänker så mycket på döden". Det blir gymnasialt, säger han.


Fakta: Jocke Åhlund om...

...Les Big Byrds ljudbild:

— Vi snackar så mycket om att det ska låta monotont, som gitarrbaserad techno. Vi försöker, men det blir inte så. Det kanske är vi som har en skev självbild. Det finns en låt som heter "I gave it all up for you" som är samma ackord hela tiden, där fick vi faktiskt till det.

...att starta eget skivbolag:

— Killen som sköter min ekonomi sade att vi måste träffas och sedan visade han fram ett papper med staplar över mina olika projekt och det var minus, minus, minus överallt. Det är inget "quick fix" för att rädda din dåliga ekonomi att starta skivbolag, det vill jag ge som tips till läsarna. Jag är ändå lättad att Les Big Byrd inte går jättemycket minus, men det är inte som att vi kan leva på det.

...framgångar utomlands:

— Vi åkte och spelade i Spanien under pandemin och vi har spelat mycket i Tyskland och Frankrike. Vi är nog ändå störst per capita i Sverige, men de andra länderna har fler invånare så vi spelar på större ställen när vi är där. Men vi är inte stora någonstans egentligen.

Les Big Byrds nya album "Eternal light brigade" ser dagens ljus tre år efter det senaste släppet, "Iran Iraq Ikea". De tre medlemmarna, som beskriver sig som "civilister" då alla har jobb vid sidan av, samlades förra hösten under knappt en vecka på Gotland och tog intryck av tystnaden och avsaknaden av andra människor.

— Det var rätt skönt att komma bort från allt i Stockholm och stänga in sig i en bubbla. Man blir jäkligt fokuserad. Vi lastade in all vår utrustning i en stor bil, tog färjan från Nynäshamn och sedan ligger studion precis vid hamnen i Visby. Man såg havet genom stora fönster och allt var skitmysigt, säger Jocke Åhlund.

Slutsålda datum

I samband med släppet ger sig Les Big Byrd ut på en Sverigeturné, där datumen i Stockholm och Göteborg redan är slutsålda. Bandet har byggt upp en gedigen fanbase under de senaste åren.

Framför allt har hiten "Two man gang" lyckats etsa sig fast och fått många gånger fler spelningar på Spotify än bandets övriga låtar. Med refrängen "vårat gäng är bara du och jag, alla andra kan dra åt helvete" verkar den ha hittat en speciell plats i folks hjärtan.

— Jag har hört att den spelas mycket på bröllop. Det är kanske vår mest poppiga låt, säger Frans Johansson innan Jocke Åhlund bryter in:

— Nä, jag tror att det är texten faktiskt. Vi gör väl poppiga låtar annars också? Men alla verkar tycka att det är "deras låt". Ge fan i att säga så, det är vår låt! Nej, jag skämtar, det är förstås jättefint.

Det närmast tvångsmässiga behovet av att dissa branschen och andra artister har nästan försvunnit, har Jocke Åhlund deklarerat i tidigare intervjuer. Skiftet har skett gradvis i takt med ökande ålder, konstaterar han.

— Dels har jag redan sagt allting, dels har jag inget behov av att höras och synas. Men det är synd, det blir så tråkiga intervjuer när jag inte är arrogant och dryg längre.

Strax därpå utbrister han:

— Fan, vad jag är trött på folk som envisas med att göra ett "sista gig". Hur många gånger har Swedish House Mafia gjort sin "sista turné"? Lägg ner bara och fortsätt med det!

Även TV4:s musikaliska flaggskepp "Så mycket bättre" får sig en känga.

— Jag tror jag har tackat nej fyra gånger. När de ringde första gången så kände jag att “nu har ni kommit till bottenskrapet”, men de har kört på med fler säsonger efter det. Jag skulle tycka att det var kul att åka dit och vara med som betraktare, men det är det här med att det ska sändas i tv...

Låtar om döden

Samtliga medlemmar i Les Big Byrd är nu runt 50, enligt egen utsago 25 år äldre än alla andra band – "förutom Träd Gräs och Stenar". Texterna på "Eternal light brigade" handlar följaktligen – något motvilligt – om åldrande, döden och livets förgänglighet.

— Jag vill inte hålla på och tjata om döden, samtidigt måste jag försöka skriva om något som jag bryr sig om på riktigt. Då blir det mycket att allt är skit och döden är nära. Hela världen håller på att brinna upp och jag är på väg att bli gammal.

"Vi har inga krav på oss att göra färdigt, som vi hade haft om vi varit knutna till ett skivbolag. Det är skönt att inte ha tillvaron planerad fram till 2027", säger Frans Johansson.

Intervjun äger rum på en krog i centrala Stockholm och Jocke Åhlund gestikulerar ut mot snökaoset som lamslagit gatorna i den oförberedda huvudstaden. Snön faller fortfarande ymnigt.

— När man var liten blev man glad av extremt väder, nu blir jag bara deprimerad. Det är ett tecken på att saker inte står rätt till, säger han och fortsätter:

— Men jag tycker inte att det är så intressant att snacka om döden, det är mer intressant att snacka om hur man ska undvika att tänka på döden. Varje låt på skivan handlar faktiskt inte om döden, de handlar väl om livet också, inte fan vet jag.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

Efter succén: "Sluta leta efter min stalker"

Netflixsuccén "Baby reindeer" har skapat en jakt på de verkliga personerna bakom händelserna i dramaserien. Nu vill huvudpersonen sätta stopp för spekulationerna.

Årets museum ligger i Göteborg

Ett museum som genomgått en flera år lång förvandlingsprocess får utmärkelsen Årets museum. Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg vann i konkurrens med Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum.

PJ Anders Linder lämnar tidskriften Axess

1 timme sedan
Tidskriften Axess Magasins chefredaktör PJ Anders Linder lämnar posten efter elva år. Han efterträds av Nina Solomin, för närvarande kulturchef på nyhetsmagasinet Fokus.

Därför är Steffi Mendez extremt känd – utanför Sverige

1 timme sedan
Stephanie "Steffi" Mendez är dotter till DJ Mendez, och utanför Sverige är hon extremt känd. Här är allt du vill veta om Steffi – relationen med Dante Lindhe, familj, barn, jobb och mycket mer.

Pernilla Wahlgren flyttar: “Har lite hybris”

2 timmar sedan
I ett Instagram-inlägg berättar Pernilla Wahlgren om flytten, något som hon förklarar ha "lite hybris" över. Nu hamnar hon nämligen på samma ställe som Sarah Jessica Parker.