Fyra av artisterna som tävlar i Melodifestivalen 2023: Marcus och Martinus, Nordman, Laurell och tidigare Eurovision-vinnaren Loreen. Arkivbild/pressbild
Fyra av artisterna som tävlar i Melodifestivalen 2023: Marcus och Martinus, Nordman, Laurell och tidigare Eurovision-vinnaren Loreen. Arkivbild/pressbild - Foto: TT

Loreen och norsk tvillingduo i Melodifestivalen

Norska tvillingar, kanadensisk stjärnglans och en Eurovisionvinnare. Startfältet i Melodifestivalen är nu komplett – och ungefär lika brokigt som vanligt.


Fakta: Alla bidrag i Melodifestivalen 2023

Deltävling 3 i Lidköping:

Marcus & Martinus – "Air"

Melanie Wehbe – "For the show"

Ida-Lova – "Låt hela stan se på"

Paul Rey – "Royals"

Nordman – "Släpp alla sorger"

Laurell – "Sober"

Casanovas – "Så kommer känslorna tillbaka"

Deltävling 4 i Malmö

Signe & Hjördis – "Edelweiss"

Axel Schylström – "Gorgeous"

Emil Henrohn – "Mera mera mera"

Mariette – "One day"

Smash Into Pieces – "Six feet under"

Loreen – "Tattoo"

Kiana – "Where did you go"

Tidigare presenterade:

Deltävling 1 i Göteborg:

Victor Crone – "Diamonds"

Rejhan – "Haunted"

Loulou Lamotte – "Inga sorger"

Eva Rydberg & Ewa Roos – "Länge leve livet"

Elov & Beny – "Raggen går"

Tone Sekelius – "Rhythm of my show"

Jon Henrik Fjällgren, Arc North featuring Adam Woods – "Where you are (Sávezan)"

Deltävling 2 i Linköping:

Wiktoria – "All my life"

Eden – "Comfortable"

Uje Brandelius – "Grytan"

Theoz – "Mer av dig"

Maria Sur – "Never give up"

Tennessee Tears – "Now I know"

Panetoz – "On my way"

När andra hälften av artisterna i 2023 års upplaga av Melodifestivalen presenteras står det klart att Loreen återvänder – exakt tio år efter att hon vann Eurovision Song Contest i Baku. Hon beskriver upplevelsen som en vändpunkt i karriären.

— Det var enormt starkt för mig som hade kämpat ganska länge. Innan ville ingen ta i en med tång. Det var nej, nej, nej. Inget skivbolag plockade upp mig.

Klassisk Loreen

Sammanlagt har Loreen deltagit i Sveriges största musiktävling tre gånger, senast 2017 med låten "Statements". Då gick det sämre och hon tog sig aldrig vidare från Andra chansen.

I Melodifestivalen 2023 tävlar Loreen i den sista deltävlingen i Malmö. Hon menar att hon nu har förstått vilken viktig funktion medverkan i tävlingen fyller.

— Tävlingsmomentet är sekundärt. Det är själva forumet som har en sådan kraft att sprida kreativitet som är viktigt.

Låten "Tattoo" besitter, enligt artisten själv, ett slags "klassisk Loreen-energi".

— Den tar sig innanför huden på folk. Det som händer där innanför är euforiskt, och den lyfter mångfald. Man kommer att dansa, en mystisk dans.

När den norska brödraduon Marcus och Martinus fick förfrågan av Melodifestivalen att ställa upp kände båda att det vore "amazing" att vara med. Tajmningen var rätt. Samtidigt förstod de att deras deltagande skulle kunna uppfattas som ett svek av deras norska fans.

— Det är klart att några kanske kommer att bli arga över det här. Men vi älskar Norge, vi älskar våra fans i Norge och fansen tycker om oss så vi hoppas att det ska gå bra, säger Marcus Gunnarsen.

Tvillingarna ser också Sverige som ett andra hem.

— Vi har vårt management i Sverige, det är vår bas. Vi är lika mycket i Sverige som i Norge, säger Martinus Gunnarsen.

45 miljoner spelningar

I deltävling nummer tre i Lidköping dyker ett för de flesta svenskar okänt ansikte – med kanske en bekant röst – upp i tävlingen. Laurell, från Kanada, blev kär i en svensk låtskrivarkollega och flyttade till Malmö 2020. Hennes låt "Habit" har över 45 miljoner spelningar på Spotify och har spelats mycket i svensk radio.

Dessutom blev hon historisk som den första kvinnliga låtskrivaren att lyckas få med tre bidrag i samma Eurovision Song Contest-final 2019. Att själv delta i Melodifestivalen var en tanke som slog henne från ingenstans, berättar hon.

— En känsla kom över mig när jag var hemma i Kanada på besök och vi var ute på promenad. "Jag kommer att göra Melodifestivalen i år". Min man svarade "Jaha okej? Vad kul."

Den mystiska föraningen stämde, för senare blev bidraget "Sober" uttaget till deltävlingen i Lidköping.

— Det var kanske dags att sluta gömma sig i kulisserna som låtskrivare och komma ut och säga "hej" till den svenska publiken, säger hon.

Låten har hon skrivit tillsammans med Anderz Wrethov och ett team av låtskrivare som utgör stommen i flera framgångsrika Melodifestivalen-låtar, till exempel John Lundviks vinnande bidrag "Too late for love".

Även Nordman gör comeback i tävlingen. Efter sin medverkan i "Så mycket bättre" under hösten kände duon att de ville ta tillfället i akt.

— Vi hade inga planer på Melodifestivalen alls, men vi fick en låt presenterad för oss som var precis i vår anda. Då tänkte vi att "då kör vi". Man får passa på att rocka nyckelharpa på scen när man får tillfälle, säger Mats Wester.

Men de är inte ensamma om att spela folkinspirerad pop, eller etnopop som det kallas. Även systerduon Signe & Hjördis som debuterar i deltävlingen i Malmö sällar sig till samma fåra inom musiken.

— Det är bara vansinnigt kul om fler vågar ge sig in i den här genren. Det har inte varit så många på senare tid, säger Mats Wester.

Rättad: I en tidigare version hade städerna hamnat på fel plats för de två första deltävlingarna.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

1 timme sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

1 timme sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

2 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

3 timmar sedan
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

idag 11:45
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.