Tom Hanks på den svenska galapremiären av 'A man called Otto'.
Tom Hanks på den svenska galapremiären av 'A man called Otto'. - Foto: TT

Tom Hanks ville hitta "den svenska känslan"

Tom Hanks vill inte berätta vad han skrev i sitt brev till Rolf Lassgård.Det är mellan mig och Rolf, men det var ett beundrarbrev, säger Tom Hanks på den svenska galapremiären för "A man called Otto".


Fakta: Tom Hanks

Ålder: 66 år.

Familj: Frun Rita Wilson, fyra barn (sonen Truman spelar Otto som ung i filmen).

Mest kända filmer: "Big" (1988), "Fåfängans fyrverkeri" (1990), "Tjejligan" (1992), "Sömnlös i Seattle" (1993), "Philadelphia" (1993), "Forrest Gump" (1994), "Apollo 13" (1995), "Rädda menige Ryan" (1998), "Du har mail" (1998), "Cast away" (2000), "Da Vinci-koden" (2006), "Captain Phillips" (2013), "Sully" (2016), "Elvis" (2022).

Så fick Ove möta Otto. Tom Hanks flög in med fru Rita Wilson till den svenska galapremiären i Stockholm av "A man called Otto", Hollywoodversionen av "En man som heter Ove" från 2015 med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Inför premiären avslöjade Lassgård att Tom Hanks hade skrivit ett brev till honom. Men han vägrade säga vad som stod i det. Tom Hanks kunde dock säga att det var ett beundrarbrev.

— Jag ville tacka honom för en rolltolkning som kändes helt ny när vi såg filmen året den kom ut, säger Tom Hanks.

Rolf Lassgård var också på galapremiären i Stockholm och de båda skådespelarna kommer att träffas. Bland annat medverkar de båda i en "masterclass", ett slags seminarium om filmen som arrangeras i Stockholm på onsdagen.

Författaren Fredrik Backmans bok "En man som heter Ove" har slagit an en sträng i hela världen. Historien om mannen som bakom sin buttra fasad sörjer sin döda hustru, men tinar upp när han får nya grannar som visar honom att livet är värt att leva, har blivit en internationell bästsäljare – inte minst i USA.

Svårt med samtiden

Nu blir den berättelsen alltså Hollywoodfilm. Tom Hanks säger att det var rollfigurens pånyttfödelse som människa som gjorde honom intresserad av rollen. När filmen börjar försöker Otto begå självmord efter att ha avskärmat sig från samhället.

— Det enda han är rädd för är att behöva träffa andra människor och man kan hamna i en slags frivilligt blindhet om man han inte tar chansen att möta de som knackar på dörren, säger Hanks.

Hanks berättar att han har velat bevara "den svenska känslan" som fanns i "En man som heter Ove".

— Vi i USA har svårt att göra filmer som handlar om hela det mänskliga kynnet i modern tid. Vi är bättre på filmer som utspelas för 80 eller 180 år sedan, för dagens värld är för komplicerat och för polariserad, säger han och fortsätter:

— Men det som jag gillade med "En man som heter Ove" är att den utan tvekan utspelas nu och de bästa scenerna i filmen är samtal med två personer i en dörröppning. Det kanske är – ska vi kalla det – en svensk känsla som innebär att ett samtal mellan två personer är det som är mest spännande i en film i stället för när det exploderar saker.

Gillar semlor

En annan svensk detalj i "A man called Otto" är semlor. Huvudpersonen Otto Anderson bjuder sin granne flera gånger på semlor. Det var något som Tom Hanks uppskattade under inspelningen.

— De var väldigt goda. Jag fick prova flera av dem och jag måste säga att jag gillade dem, säger han med ett skratt.

Tom Hanks och filmens kvinnliga huvudrollsinnehavare Mariana Trevino i en scen ur "A man called Otto". Pressbild.

"A man called Otto" får premiär i USA i slutet av december (för att kunna kvala in till Oscarsnomineringarna) och går sedan upp brett i Nordamerika den 13 januari. Samma dag får den svensk biopremiär.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mede duckar Israelfrågan: "Kan inte uttala mig"

Scorsese sägs vilja göra film om Frank Sinatra

3 timmar sedan
Filmskaparen Martin Scorsese ska enligt uppgifter till Variety arbeta på en Frank Sinatra-biografi med sin mångårige samarbetspartner Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Kinsella: Jag har aggressiv hjärncancer

igår 21:14
Sophie Kinsella, författaren till storsäljaren "En shopaholics bekännelser", behandlas för "en aggressiv form av hjärncancer", skriver hon på Instagram. Diagnosen ställdes för två år sedan.

Detaljen som avgjorde i "Sveriges mästerkock" 2024

igår 21:05
Det är dags för en rafflande final av "Sveriges mästerkock" 2024. Tess Medina och Josefine Freij ställs mot varandra där de ska laga en trerättersmeny. Men vad var det egentligen som avgjorde vinsten?

Därför avbröts Sveriges mästerkock-finalen i förtid

igår 20:57
Under onsdagen sändes Sveriges mästerkock-finalen, där det skulle avgöras vem som skulle vinna av Josefine Freij och Tess Medin. Men programmets finalavsnitt fick avbrytas i förtid. Här får du veta varför!

Tess Medina vann Sveriges mästerkock 2024

igår 20:56
En lyxig vinnarmeny med kaviar, kalvfilé och mango avgjorde. Tess Medina tog hem segern i finalen av "Sveriges mästerkock". Det känns som ett nytt liv, ett nytt kapitel, en ny era, säger hon till TT om vinsten.