Regissören Tarik Saleh är ett steg närmare en Oscarsnominering. Arkivbild.
Regissören Tarik Saleh är ett steg närmare en Oscarsnominering. Arkivbild. - Foto: TT

Tarik Saleh på väg mot en Oscarsnominering

Femton filmer är vidare i den första gallringen i nomineringsprocessen för årets bästa internationella film – däribland Tarik Salehs svenska Oscarsbidrag "Boy from heaven".Det känns fantastiskt roligt och lite overkligt för den är ju lite "egen", säger han till TT.


Fakta: De tävlar om en Oscar för bästa internationella film

+ Argentina: "Argentina, 1985" (Regi: Santiago Mitre)

+ Belgien: "Close" (Regi: Lukas Dhont)

+ Danmark: "Holy spider" (Regi: Ali Abbasi)

+ Frankrike: “Saint Omer” (Regi: Alice Diop )

+ Indien: "The last film show" (Regi: Pan Nalin)

+ Irland: “The quiet girl” (Regi: Colm Bairead)

+ Kambodja: “Return to Seoul” (Regi: Davy Chou)

+ Marocko: “The blue caftan” (Regi: Maryam Touzani)

+ Mexiko: “Bardo, false chronicle of a handful of truths” (Regi: Alejandro Gonzalez Iñárritu)

+ Pakistan: “Joyland” (Regi: Saim Sadiq)

+ Polen: "Eo" (Regi: Jerzy Skolimowski)

+ Sverige: "Cairo conspiracy" (Regi: Tarik Saleh)

+ Sydkorea: "Decision to leave" (Regi: Park Chan Wook)

+ Tyskland: "På västfronten intet nytt" (Regi: Edward Berger)

+ Österrike: "Corsage" (Regi: Marie Kreutzer)

Oscarsakademin har offentliggjort sin "korta lista" över årets bästa internationella filmer. Bidrag från 92 länder tävlar i år och 15 av dem har nu passerat det första nålsögat. I januari sker den slutgiltiga uttagningen av 5 filmer.

Tarik Salehs "Boy from heaven", eller "Cairo conspiracy" som har blivit filmens utländska titel, utspelas i ett religiöst oroligt Kairo och skildrar en maktkamp som utspelas på al-Azhar-universitetet i Kairo, det teologiska hjärtat för den sunnimuslimska världen.

På Cannesfestivalen vann dramathrillern, med bland andra Fares Fares i huvudrollen, pris för bästa manus.

— Det klädsamma vore att säga att jag är jätteförvånad, men det är jag på ett sätt inte för jag har världens bästa medarbetare, säger Tarik Saleh, som en längre tid har befunnit sig i USA för att "kampanja" för filmen.

— Jag har märkt när jag åkt runt och visat filmen att folk har blivit väldigt berörda. Och när en ung student från en fiskeby i Egypten som går på ett muslimskt universitet berör akademiledamöter i USA känns det som att fönstret mellan två världar har öppnats. Det berör mig att film har den kraften, säger Tarik Saleh.

Ett monsterår

Bland Tarik Salehs främsta konkurrenter finns nyinspelningen av Erich Maria Remarques krigsklassiker ”På västfronten intet nytt”, sydkoreanske Park Chan-Wooks Hitchcock-doftande "Decision to leave" och det starka belgiska dramat "Close" som fick stora jurypriset i Cannes.

— Det är ett monsterår med otroliga filmer, det märkte vi redan i Cannes. Det kommer att bli tufft, men jag och mina medarbetare sade till varandra när vi spelade in "Boy from heaven" att vi ska göra en av de tjugo bästa filmerna i världen i år. Och nu har vi uppnått det målet, säger Tarik Saleh.

Abbasi vidare

Även svenskiranske regissören Ali Abbasis seriemördarthriller "Holy spider", som är Danmarks Oscarsbidrag, finns med i matchen. Filmen vann nyligen Bronshästen på Stockholms filmfestival och har nu också ökat möjligheterna att lägga beslag på en Oscar för bästa internationella film.

Regissören Ali Abbasis hyllade "Holy spider" visas på Stockholms filmfestival. Arkivbild.

Svenske kompositören Ludwig Göransson har chans att återupprepa framgången från 2019 då han vann en Oscar för musiken till filmen "Black Panther". Även i år finns han med bland de nominerade i samma kategori, och han är också nominerad för bästa sång för låten "Lift me up" som Rihanna sjunger i uppföljaren "Black Panther: Wakanda forever".

Eftersom Ruben Östlunds "Triangle of sadness" är engelskspråkig finns den inte med bland de utländska filmerna utan tävlar i de ordinarie kategorierna som tillkännages vid ett senare tillfälle.

Oscarsgalan hålls den 12 mars nästa år.

Kompositören Ludwig Göransson är med i Oscarsracet även i år med två möjliga nomineringar för musiken till "Black Panther: Wakanda forever".

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!