Artisten Lasse Lönndahl. Bilden togs 2013.
Artisten Lasse Lönndahl. Bilden togs 2013. - Foto: TT

Lasse Lönndahl var sin tids stora idol

Med sin lena stämma blev han vår alldeles egen Frank Sinatra, men nu har den tystnat.Sångaren och skådespelaren Lasse Lönndahl var en gigant i folkparkerna och Sveriges första tonårsidol.Hade han slagit igenom i dag hade han fyllt Ullevi, trots att han var stockholmare.


Fakta: Lasse Lönndahl

Född den 19 augusti 1928 i Stockholm.

Sångare och skådespelare, slog igenom 1949 med grammofonskivan "Tangokavaljeren".

Gjorde sin första av ett 50-tal folkparksturnéer 1951.

Toppade det allra första Svensktoppen 1962 med låten "Midnattstango" och hade senare ytterligare ett 30-tal låtar på Svensktoppen.

Sålt cirka 1,5 miljoner skivor och är en av Sveriges mest sedda liveartister genom tiderna.

Kända låtar i urval: "Cindy min Cindy", "Volare", "Twist till menuett", "Tulpaner från Amsterdam", "Kärleksbrev i sanden", "Visa mig hur man går hem" och "En lilja vit" (de två sistnämnda i duett med Towa Carson).

Kallas för Sveriges Frank Sinatra och Sveriges första tonårsidol.

Lasse Lönndahl avled på måndagsförmiddagen, bekräftar hans familj för TT. Han blev 94 år.

Sångaren och skådespelaren föddes 1928 och har beskrivit sin barndom som kärv men kärleksfull. Yngst i en syskonskara av fyra växte han upp i Vasastan i Stockholm. Modern uppfostrade alla barnen på egen hand efter att fadern tidigt lämnat familjen för att strida i spanska inbördeskriget. Familjen bodde i ett barnrikehus, en bostad för trångbodda och mindre bemedlade familjer, och lilla Lasse sjöng för grannarna.

— Jag satt på en trappa och sjöng och folk slängde ner pengar som jag gick och köpte godis för, haha. Sedan blev jag solist i Stockholms gosskör när jag var elva år, berättade Lasse Lönndahl i en intervju med TT 2008.

Skivdebuten skedde 1949 med "Tangokavaljeren" och den då 21-årige Lönndahl gjorde omedelbar succé. Genombrottet följdes under 1950-talet av låtar som "Volare", "Cindy min Cindy", "Kärleksbrev i sanden" och "Tulpaner från Amsterdam". Han var med i musikaler med lika stor framgång och i filmer som "Åsa Nisse flyger i luften" och "Det svänger på slottet".

Och i mötet med publiken i folkparkerna bröt hysteri ut. Beundrarna flockades kring tonårsidolen.

— Ungdomarna kom fram och vrålade ut sin förtjusning. De uppvaktade mig vart än jag gick. Somliga ville ha en hårlock av mig. Då sträckte jag fram huvudet och sa "varsågod". Därför är jag tunnhårig, sade Lasse Lönndahl till TT 2013.

Svensktoppens första etta

Flera år i rad röstades Lasse Lönndahl fram till Sveriges populäraste sångare av Aftonbladets läsare. Framgångarna skulle fortsätta i samma takt på 60-talet. Lönndahl ledde 1960 det egna radioprogrammet "Lasse på Grönan", som direktsändes från Gröna Lund i Stockholm till en miljonpublik. När Svensktoppen började sändes i oktober 1962 blev Lönndahls "Midnattstango" den första ettan. Tillsammans med nära vännen Towa Carson spelade han in flera duetter, däribland "Visa mig hur man går hem", som nådde högt på listorna.

Frågan är om någon svensk artist var större än Lasse Lönndahl på 50- och 60-talet. Hans lena röst och stiliga yttre ledde ofrånkomligen till att han kallades för Sveriges Frank Sinatra. Sett till popularitet var Lönndahl däremot sin tids Håkan Hellström. Men den charmante sångaren övergav aldrig sin ödmjuka framtoning. Folket gav honom sin kärlek och han älskade dem tillbaka, till den grad att han tackade nej till ett kontrakt i Las Vegas.

— Då tänkte jag att hur ska svenska folket klara sig utan mig i två år? Så det vågade jag inte ta, berättade Lönndahl 2008.

Förlorade sin dotter i bilolycka

Men efter 20 år av framgångar vändes livet upp och ner av en stor tragedi. 1970 omkom hans sjuåriga dotter och hennes mamma i en bilolycka i USA. Sorgen fick Lönndahl att dra sig tillbaka en period. Från 70-talet och framåt blev det mindre sång och mer tv-underhållning. Publiken fortsatte dock troget att fylla den folkkäre sångarens konserter karriären ut.

Över 50 folkparksturnéer och 1,5 miljoner sålda skivor senare, i samband med sin 80-årsdag 2008, berättade Lönndahl att han hade bestämt sig för att kliva ner från scenen. Han hade då nyss hämtat sig från en svår lunginflammation med inställda konserter som följd.

— Nu orkar jag inte längre, det kan inte hjälpas. Men jag är inte på något vis bitter, utan är tacksam för allt roligt och glatt jag upplevt, alla trevliga människor. Jag har kvar mina minnen, sade han då.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!