Stockholm

Livet är kort i stjärnskottets ep-debut

Olivia Lobato är aktuell med ep:n 'Det mesta regnar bort'.
Olivia Lobato är aktuell med ep:n 'Det mesta regnar bort'. Foto: TT

Sveriges pophopp Olivia Lobato varvar musikskapandet med gymnasiestudier. Nu släpps hennes första ep.Det gick så fort med genombrottet, som över en natt, säger hon.


Fakta: Olivia Lobato

Olivia Lobato är född 2004 i Sverige.

När hon var fem år flyttade familjen till Brasilien, fyra år senare återvände de till Stockholm.

Lobato fick sitt stora genombrott med låten "Syrener" 2021.

Nu är hon aktuell med ep:n "Det mesta regnar bort".

"Det mesta regnar bort" – så heter Olivia Lobatos kommande ep. I Tomas Ledins klassiska dänga från 1982 är det sommaren som är kort – i Olivia Lobatos låt är det livet.

— Man har ju hört "sommaren är kort, det mesta regnar bort" ganska ofta, men det känns bra att använda "Det mesta regnar bort" lite extra, eftersom den meningen har en fin betydelse. Det regnar bort, det går över, det försvinner, säger Olivia Lobato.

Aldrig lyssnat på Ledin

Det fanns dock aldrig någon tanke på att hylla den drygt 50 år äldre kollegan.

— Jag har inte alls lyssnat på hans musik. Jag kommer från en helt annan generation, så det är kanske inte så konstigt, men det är en väldigt bekant titel. Låten har levt vidare, jag ändå har koll på den utan att jag vet var den kommer ifrån, säger hon.

Olivia Lobato fick sitt stora genombrott med låten "Syrener" 2021 – i dag har den över 29 miljoner lyssningar på strömningstjänsten Spotify. Liksom för de flesta unga artister i dag har Tiktok varit en viktig plattform för henne att nå ut med musiken.

— Vem som helst kan verkligen lägga upp vad som helst där som kan blir viralt. Det finns nog inga bra tips för hur man går till väga, men jag skulle nog säga att du ska lyssna på dem som följer dig. Om de önskar någon video är det bra att göra den, man är ju så nära sina följare, säger hon.

Samtidigt kan dagens snabba tempo inom musikvärlden komma med en viss press. Speciellt när man hela tiden förväntas leverera hitlåt efter hitlåt för att hålla sig relevant, konstaterar Olivia Lobato.

— Trenderna går ju så fort, du har två veckor på dig, sedan kan du vara helt ute. Det går snabbt mellan "jag älskar den här låten" och "jag är trött på den".

"Mycket adrenalin"

För henne blev det rätt absurt att gå från en vanlig vardag med gymnasiestudier, till att bli igenkänd på gatan.

— Det blir så orealistiskt, först ser man bara en massa siffror. Men sedan spelade jag på VG-listan i Norge inför en storpublik – för första gången var det inte bara en massa siffror på Spotify.

Med det snabba genombrottet kom även en del scenskräck.

— Jag var jättenervös och hade ont i magen innan. Men när man väl kliver upp på scenen kan man inte backa. Sedan hade jag jättemycket adrenalin efteråt, säger Olivia Lobato.

Nu ska hon planera för sommarens turné och framöver blir det fler singelsläpp. Om det blir någon fullängdare återstår att se.

TT: Vem skulle du helst vilja samarbeta med musikaliskt?

— Jag skulle vilja skriva ihop med en kvinnlig artist. Min svenska favoritartist är Daniela Rathana, men jag vet inte om det hade varit en bra match. Hon är för cool.

"Det mesta regnar bort" släpps den 20 januari.

Olivia Lobato slog igenom med låten "Syrener" 2021.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.