Alan Cumming lämnar tillbaka den utmärkelse han 2009 fick av drottning Elizabeth. Arkivbild.
Alan Cumming lämnar tillbaka den utmärkelse han 2009 fick av drottning Elizabeth. Arkivbild. - Foto: TT

Alan Cumming lämnar tillbaka brittisk orden

Skådespelaren Alan Cumming tilldelades 2009 den brittiska imperieorden. På fredagen, på sin 58:e födelsedag, lämnade han tillbaka den som en protest mot imperiets roll genom historien.


I ett inlägg på Instagram skriver den skotske skådespelaren att hans själsrannsakan föranleddes av drottning Elizabeth II:s död och de samtal som den händelsen utlöste.

"Jag var otroligt tacksam över att ta emot OBE (Officer of the order of the British Empire) 2009 från drottningens födelsedagslista för den var en belöning inte bara för mitt jobb som skådespelare, utan också min kamp för lika rättigheter för homosexuella i USA", skriver Cumming, som hade blivit amerikansk medborgare ett år tidigare.

Men den senaste tidens debatt om monarkin har ändrat skådespelarens uppfattning om monarkins roll i den moderna världen – särskilt hur "det brittiska imperiet profiterat på bekostnad (och död) av ursprungsbefolkningar över hela världen".

Cumming skriver vidare att han anser att "nyttan priset gav hbtq-frågan 2009 nu är mindre värt än skadan det innebär att bli förknippad med imperiets skadliga inflytande".

Alan Cumming är inte den enda kändisen som har returnerat sina utmärkelser. John Lennon lämnade tillbaka sin MBE (Member of the most excellent order of the British Empire) 1969 i protest mot Storbritanniens inblandning i Biafrakriget.

Mer nyligen återlämnade den walesiske skådespelaren Michael Sheen den OBE även han tilldelades 2009 efter att ha läst på om walesisk historia och landets relation till den brittiska staten.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

1 timme sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

2 timmar sedan
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

3 timmar sedan
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.