Tom Verlaine med sin grupp Television på Skeppsholmen i Stockholm 2014.
Tom Verlaine med sin grupp Television på Skeppsholmen i Stockholm 2014. - Foto: TT

Tom Verlaine i Television är död

Ännu en stor rockprofil är borta. Tom Verlaine, frontfigur och gitarrist i det kultförklarade New York-bandet Television, har avlidit, rapporterar The Guardian. Han hyllas nu av kollegor i musikbranschen.


Dödsbudet gavs av Jesse Paris Smith, dotter till Patti Smith, en annan rockikon från samma stad. Han dog 73 år gammal efter en kort tids sjukdom. Tom Verlaine avled omgiven av sina närmaste i New York.

Television är mest känd för albumet "Marquee Moon" (1977). Bandet upplöstes redan 1978, men återförenades flera gånger.

Den bortgångne legendaren hette från början Thomas Miller. Artistnamnet hämtade han från den franske poeten Paul Verlaine.

Samarbetade med Patti Smith

Tom Verlaine och hans skolkamrat Richard Hell bildade 1972 gruppen Neon Boys. Året därpå ombildades den till Television med Richard Lloyd som ny gitarrist. Deras första spelning var i mars 1974 och Television blev en av de viktigaste grupperna i 1970-talets New York ihop med Ramones, Blondie, Talking Heads och Patti Smith som Tom Verlaine också arbetade ihop med.

Efter att bandet splittrades 1978 släppte Tom Verlaine flera soloalbum, de senaste 2006. Han hade också samarbeten med bland annat David Bowie och 1980-talsbandet Violent Femmes.

En av dem som inspirerades av Tom Verlaines musik är Billy Idol. På Twitter skriver han:

" Han gjorde otrolig musik som influerade punkrockscenen i både USA och Storbritannien på 70-talet. RIP"

Jämförs med Hendrix

“Tom Verlaine har gått över till det bortom som hans gitarrspel alltid skvallrade om. Han var den bästa rock and roll-gitarristen genom tiderna, och som Hendrix kunde han dansa från kosmos sfärer till garagerock. Det kräver en speciell storhet", skriver Mike Scott från Waterboys på Twitter.

Och hyllningarna på sociala medier kommer från fler håll:

"Tom Verlaines spelande betydde allt för mig. Det var han som fick mig att bli gitarrist", skriver Will Sergeant, gitarrist i Echo & The Bunnymen.

"Fred och kärlek, Tom Verlaine" följt av ett krossat hjärta, skriver Susanna Hoffs från The Bangles.

"Han var min gitarrhjälte i en tid när jag behövde honom som mest. Jag tillbringade hela 1981 med att öva på att spela "Marquee Moon" dagligen" skriver Dream Syndicates gitarrist Steve Wynn på Twitter.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

"Jakt" – på liv och död

1 timme sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

1 timme sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

1 timme sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

1 timme sedan
Taylor Swifts nya album är i själva verket ett dubbelalbum. "Jag hade skrivit så mycket 'plågad poesi' de senaste två åren att jag ville dela allt med er" skriver Swift på Instagram.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

3 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.