Adam Woods, Jon Henrik Fjällgren, och Arc North tävlar tillsammans i Melodifestivalen. För Woods (till vänster) är det första gången på scen.
Adam Woods, Jon Henrik Fjällgren, och Arc North tävlar tillsammans i Melodifestivalen. För Woods (till vänster) är det första gången på scen. - Foto: TT

Första gången i Melodifestivalen – och på scen

Jon Henrik Fjällgren tävlar i Melodifestivalen för fjärde gången. För parhästen Adam Woods är det däremot premiär – på mer än ett sätt.Det är första gången jag överhuvudtaget står på en scen, säger han.


Fakta: De tävlar i deltävlingen i Göteborg

1. "Rhythm of my show" – Tone Sekelius

099-908 01 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 01 (3:60 kronor per röst)

2. "Inga sorger" – Loulou LaMotte

99-908 02 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 02 (3:60 kronor per röst)

3. "Haunted" – Rejhan

099-908 03 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 03 (3:60 kronor per röst)

4. "Raggen går" – Elov & Beny

099-908 04 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 04 (3:60 kronor per röst)

5. "Diamonds" – Victor Crone

099-908 05 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 05 (3:60 kronor per röst)

6. "Länge leve livet" – Eva Rydberg & Ewa Roos

099-908 06 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 06 (3:60 kronor per röst)

7. "Where you are (Sávezan)" – Jon Henrik Fjällgren, Arc North featuring Adam Woods

099-908 07 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 07 (3:60 kronor per röst)

21-åringen från Stockholm heter egentligen Adam Allskog och tävlar tillsammans med artisten Jon Henrik Fjällgren och dj:n Arc North. Under torsdagen repade de tillsammans på scenen i Scandinavium i Göteborg för första gången och möter på fredagen pressuppbådet i samlad tropp.

— Det här känns otroligt spännande. Vi har en fantastisk låt och jag är här med världens bästa killar. Jag kan knappt bärga mig, säger Adam Woods.

Trions bidrag "Where you Are (Sávezan)" beskriver de som "kraftfullt".

— Vi har en stark ljusshow, mycket fart och fläkt och dans. Det är partykänsla, säger Jon Henrik Fjällgren.

"Sávezan" betyder "min lilla Sáve" på samiska och är tillägnad renskötarens dotter, som bor i Nordnorge. Men låtens budskap kan appliceras på alla sorters kärlek.

— Vi vill göra något storslaget. Känslan av att du står på en bergstopp och skriker ut din kärlek. Låten handlar om passion och alla former av kärlek, vare sig det är till Jon Henriks dotter eller någon man inte har hittat än. Det är ett starkt budskap och det kommer att förmedlas på scenen, säger Adam Woods.

"Högre nivå"

16-årige Rejhan Bellani är yngst i första deltävlingen, men däremot inte oerfaren i tävlingssammanhang. 2021 gick han till final i "Talang", och lärdomarna därifrån lugnar nerverna. Samtidigt, konstaterar han, är deltagandet i Melodifestivalen något helt annat.

— Det här är mycket större än "Talang". Det är en mycket större scen och ohyggligt mycket större publik, så det är en högre nivå, säger han.

TT: Vad tror du om dina chanser i tävlingen?

— Jag har ingen aning. Jag kommer hit som 16-åring med min debutsingel och är jättetaggad. Så länge jag är nöjd med mitt nummer och min sång så är det verkligen helt upp till svenska folket.

Rejhan Bellani övar låten "Haunted" under repetitionerna.

Ofärdiga scenkläder

Det var länge sedan duon Eva Rydberg och Ewa Roos debuterade på scenen, men inte i Melodifestivalssammanhang. För två år sedan gjorde de stor succé med numret "Rena rama ding dong" och nu är de tillbaka med "Länge leve livet". Det är bara en sak som fattas: scenkläder.

De guldglittriga kostymerna var på fredagen inte helt färdigsydda och under torsdagens repetitioner fortfarande fulla av säkerhetsnålar.

— Det är vi oroliga för, säger Eva Rydberg och fortsätter:

— Jag har messat till vår kostymör, vi kan inte jobba med säkerhetsnålar, det går ju inte. Men å andra sidan… i går jobbade vi så och det gick ju bra det också. Men vi hoppas att han hinner!

När de tävlade sist blev de utslagna i Andra chansen, men blev ändå numret på allas läppar.

— Det här skiljer sig totalt från "Rena rama ding dong". Det är inte så crazy. Numret handlar om vänskap och är en upptempolåt som man kan dansa till om man vill, säger Ewa Roos.

Eva Rydberg och Ewa Roos tävlar med "Länge leve livet".

Jon Henrik Fjällgren, Adam Woods och Arc North är enligt bettingsajterna favoriter att gå till final, medan Ewa Roos och Eva Rydberg hamnar i absolut botten.

— Det vore fantastiskt att komma till final, men det är här och nu som gäller och vi fokuserar på vårt nummer, säger Jon Henrik Fjällgren.

Lätt för rutinerade Fjällgren – som gått hela vägen till final samtliga tre gånger han ställt upp – att säga kanske. För Arc North, som egentligen heter Oscar Christiansson, står mer på spel.

— Min familj har haft hybris och köpt biljetter till finalen redan och man vill ju inte göra dem besvikna, säger han.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

2 timmar sedan
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

2 timmar sedan
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

3 timmar sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

3 timmar sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

3 timmar sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.