John Lydon, även känd som Johnny Rotten, får inte tävla för Irland i Eurovision song contest. Arkivbild.
John Lydon, även känd som Johnny Rotten, får inte tävla för Irland i Eurovision song contest. Arkivbild. - Foto: TT

Det blev ingen Eurovision för punkikonen

Det blev ingen finalplats för punklegendaren John Lydon och hans band Public Image Ltd som tävlade om att få bli Irlands bidrag i årets Eurovision song contest.


I fredagskvällens uttagning i Dublin, som var en del av pratshowen "The late late show", blev det i stället bidraget "We are one" med Wild Youth som knep finalplatsen. Lydons bidrag "Hawaii" slutade på en fjärdeplats.

Bandet Public Image Ltd bildades av John Lydon, mest känd under sitt alias Johnny Rotten, efter det att Sex Pistols splittrades 1978. Att punkikonen hade ambitioner att representera sina föräldrars hemland Irland i Eurovision har väckt stor uppmärksamhet och inte så lite förvåning.

Under en pressträff inför uttagningen sade en känslosam Lydon till brittiska medier att "möjligheten helt enkelt dök upp, men att det inte var något han planerat".

— Jag skrev en låt som jag ville skulle vara gripande om den katastrof som min fru går igenom. Jag tror att jag har lyckats, men jag är inte säker.

Eurovision Song Contest anordnas i Liverpool i Storbritannien 9–13 maj. Tävlingen vanns 2022 av Ukraina, men eftersom landet inte är i stånd att anordna musiktävlingen har Storbritannien tagit över arrangemanget då britten Sam Ryder kom tvåa förra året.

Irland är med sina totalt sju vinster och 18 topp fem-placeringar det mest framgångsrika landet i musiktävlingens historia.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen har särskild händelse under Eurovision

Bonde-Ellinors syrliga ord om Filip: "Jag är ledsen men..."

Ellinor Eke-Göransson blev "Bonde-Ellinor" med hela svenska folket efter att hon träffat Filip Nilsson i Bonde söker fru 2021. När paret gjorde slut året därpå så var det många tittare som blev nyfikna över vad som hänt egentligen.

Masked Singer anmält fyra gånger: "Obehagligt"

1 timme sedan
Masked Singer Sverige är en stor succé på TV4. Varje vecka lockar underhållningsprogrammet med Pernilla Wahlgren, Felix Herngren, Måns Zelmerlöw och Nour El-Refai miljonpublik. Men det finns en del detaljer som har fått tittarna att anmäla programmet.

Ryssland efterlyser regimkritisk författare

3 timmar sedan
Den ryska polisen har efterlyst författaren Daria Serenko. Det är ännu ett exempel på det allt hårdare klimatet för regimkritiker i landet.

"Stöld"-regissören: Vi har upplevt rasismen

idag 12:44
För regissören Elle Márjá Eira och huvudrollsinnehavaren Elin Oskal är det hat mot samer som skildras i filmen "Stöld" i högsta grad verklighet. Vi upplevde det faktiskt mitt under inspelningen, säger Elle Márjá Eira.

Det måste "Paradise"-deltagarna göra för att få ligga i huset

idag 12:33
Den nya säsongen av “Paradise” har haft premiär, och precis som tidigare så finns det strikta regler kring sex och samtycke. – Vi tänkte först det här med tummen upp skulle vara skit-cringe, säger deltagaren Josefine Horst.