Cate Blanchett i 'Tár'. Pressbild.
Cate Blanchett i 'Tár'. Pressbild. - Foto: TT

Veckans film och serier – metoo i musikvärlden

Uppgång och fall i musikvärlden är temat den här veckan. I "Tár" spelar Cate Blanchett en kompromisslös dirigent, medan Fleetwods Macs turbulenta 70-tal känns igen i dramaserien "Daisy Jones & The Six" på Prime Video.Här är veckans filmer och serier.


FILMER (premiär: 3/3)

" Tár ".

Veckan före Oscarsgalan blir det svensk biopremiär för dramat som hyllats för Cate Blanchetts porträtt av det kompromisslösa geniet, som skadar alla som kommer i hennes väg. Enda skillnaden mot de kända fallen på senare år är att hon är en kvinna, vars fall från toppen blir djupt.

Många har beskrivit "Tár" som en film om metoo, men regissören Todd Field grumlar medvetet begreppen i en berättelse där det är svårt att hitta de enkla svaren på de svåra frågorna om makt och hur den utövas.

" En vacker dag...".

I den franska regissören Mia Hansen-Løves senaste drama spelar Léa Seydoux en ensamstående mamma som måste ta hand om sin dementa pappa. En dag träffar hon sin gamle vän Clément och inleder en romans.

" The inspection ".

Jeremy Pope har hyllats för sin gestaltning av Ellis, en homosexuell man som tar sin tillflykt från sin mamma till marinkåren. Men inte heller där blir en homosexuell man accepterad.

Övriga premiärer

"Marschen mot Rom".

Dramadokumentär av Mark Cousins om den fascistiske diktatorn Mussolinis väg till makten i 1920-talets Italien.

"Helt super".

Animerad norsk barnfilm om dotter till en superhjälte som förbereder sig för att ta över pappas uppdrag.

"Förfalskaren".

Tyskt drama om en ung man som under nazitiden inte bara är duktig på att förfalska dokument utan även sin egen identitet.

TV/STRÖMNING

Riley Keough spelar rockstjärna på 70-talet i "Daisy Jones & The Six". Pressbild.

" Daisy Jones & The Six " (3/3, Prime Video).

En av vårens allra mest uppmärksammade nya strömningsserier handlar om omåttliga framgångar och kaotiska relationer i ett rockband på 1970-talet. Vilket har fått många att tänka på Fleetwood Mac och Stevie Nicks. Elvis Presleys barnbarn Riley Keough, som har insyn i rocklivets baksida, spelar huvudrollen

" Strandhotellet " (7/3, Viaplay).

Camilla Läckberg är Sveriges kanske mest produktiva författare. Efter alla böcker och tv-såpan "Lyckoviken" kommer nästa tv-serie av henne: ett drama om klass, kärlek och mord. Samuel Fröler, Marianne Mörck och Sofia Karemyr (känd från "Älska mig") spelar huvudrollerna.

Övriga premiärer

"Perry Mason" (7/3, HBO Max).

Den andra säsongen med den berömda försvarsadvokaten utspelas i 1930-talets Los Angeles.

"Rain dogs" (7/3, HBO Max).

Komikern Daisy May Cooper spelar en fattig ensamstående mamma som försöker få livet att gå ihop. Hyllade manusförfattaren Cash Carraway ligger bakom denna moderna arbetarklasskildring.

TT
/
HBO
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

1 timme sedan

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

3 timmar sedan
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

idag 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

idag 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

idag 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

idag 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.