Joachim Bäckström gör rollen som den lögnaktige kirurgen Francis i operan 'Mytomania' som har premiär på Göteborgsoperan den 8 oktober. Pressbild.
Joachim Bäckström gör rollen som den lögnaktige kirurgen Francis i operan 'Mytomania' som har premiär på Göteborgsoperan den 8 oktober. Pressbild. - Foto: Lennart Sjöberg

Äntligen premiär för operan om Macchiarini

Publicerades: 22 Mar, 06:02

I höst är det efterlängtad urpremiär för den nyskrivna svenska operan "Mytomania" som är inspirerad av Macchiarini-affären. Göteborgsoperan bjuder säsongen 23/24 därtill på allt från flygande holländare till häxor.


Fakta: Fler premiärer säsongen 23/24

8/9 Legendaren Cole Porter hyllas i den musikaliska revyn "Let's fall in love" som efter premiären ger sig ut på turné i Västergötland.

3/11 Hofesh Shechter och Tom Weinberger möter Göteborgsoperans danskompani i dubbeldansen "In a heartbeat".

2/2 Förra säsongens utsålda barnopera "Sandvargen" får nypremiär och rullar vidare under säsongen.

16/3 Jean-Philippe Rameaus skönhetsidealskritiska opera "Platée" i nytolkning och regi av Andreas Kriegenburg

5/5 Tjeckiens nationalkompositör Bedrich Smetana bodde några år i Göteborg och nu firas 200-årsjubileet med konserten "Smetana 200 år".

I "Mytomania" må den lögnaktige stjärnkirurgen heta Francis, men tonsättaren Paula af Malmborg Ward och librettisten Kerstin Perskis opera är inspirerad av berättelsen om bluffmakaren Paolo Macchiarini. "Mytomania" har urpremiär den 8 oktober 2023 och i rollen som Francis, vars liv är ett luftslott, möter publiken Joachim Bäckström.

Bland operapremiärerna finns också Mozarts mästerverk "Don Giovanni" som har premiär den 2 december 2023. Lite längre får publiken vänta på Wagners genombrottsopera "Den flygande holländaren" som har premiär den 17 februari 2024.

På musikalfronten är storsatsningen "Wicked" som har premiär den 16 september 2023. "Wicked" är berättelsen om häxorna i "Trollkarlen från Oz" och uppsättningen i Göteborg blir den största i den framgångsrika musikalens 20-åriga historia.

Som alltid är säsongen också fullmatad med dans. Koreografen Yoann Bourgeois, som tidigare har gjort succé med "Hurricane" och "Our music", återvänder till Göteborgsoperan med "Vault of heaven" – ett dubbelverk av Bourgeois och kollegan Emma Portner som har allt från jobb för Netflix och Justin Bieber till norska Nationalbaletten på sin digra meritlista. "Vault of heaven" har urpremiär den 4 april 2024.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Efter knivdåd - skjuter fram utomhusbio

Tove Janssons okända konstverk visas i Paris

idag 13:54
Målningar, teckningar och illustrationer av Mumintrollets skapare Tove Jansson, som tidigare inte setts av allmänheten, ställs ut i Paris i höst, skriver The Guardian.

Robyn och Charli XCX gör musik tillsammans

idag 12:56
Svenska Robyn och brittiska Charli XCX jobbar på gemensam ny musik, enligt ett inlägg på Charli XCX Twitter.

Sex brännskadade under "Gladiator"-inspelning

idag 10:56
Sex personer i produktionen har skadats i en olycka under inspelningen av storfilmen "Gladiator 2" i Marocko, skriver Deadline.

Skådespelaren Paul Geoffrey död

idag 10:12
Den brittiske skådespelaren Paul Geoffrey, bland annat känd för sin roll som riddaren Percival i kung Arthur-dramat "Excalibur" från 1981, är död. Han avled i sviterna av cancer den 3 juni i Santa Fe i USA, skriver Deadline.

Nya Indiana Jones-filmen väntas gå mot flopp

idag 08:20
"Indiana Jones and the dial of destiny" går mot en publikmässig flopp. I alla fall om man få tro analytikerna, skriver Deadline.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.