Ruben Östlund ber Lola Arias om ursäkt: "Vi förstår att..."
Ruben Östlund framför en senkommen ursäkt till konstnären Lola Arias. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Stella Pictures

Ruben Östlund ber Lola Arias om ursäkt: "Vi förstår att..."

Publicerades: 24 Mar, 18:28

En fem år lång konflikt mellan den argentinska konstnären Lola Arias och filmskaparen Ruben Östlund ser ut att ha fått en lösning.


I Guldpalmenvinnande "The square" från 2017 kretsar handlingen kring konstverket Rutan som skapats av en fiktiv konstnär med namnet Lola Arias. Den verkliga konstnären Lola Arias provspelade för en roll i filmen, men klipptes bort ur slutproduktionen.

Konstnären hävdade då att hon aldrig godkänt att hennes riktiga namn skulle användas i filmen och drog i gång en rättsprocess mot Östlunds produktionsbolag. I en stämningsansökan som lämnades in till en domstol i Berlin 2018 krävde Arias att filmen förtydligar att den verkliga Lola Arias inte har någonting med "The square" att göra.

Nu, fem år senare, kommer ett förtydligande från Ruben Östlund:

"Efter att ha träffat konstnären i Berlin och diskuterat det missförstånd som uppstått vill vi betona att "The square" (Rutan) är ett konstverk som ursprungligen skapades av Ruben Östlund och Kalle Boman för staden Värnamo i Sverige 2015. Alla hänvisningar till konstnären Lola Arias som skapare av konstverket är fiktiva", skriver Ruben Östlunds produktionsbolag i ett pressmeddelandet och tillägger:

"Vi vill be Lola Arias om ursäkt för hur hennes namn användes i spelfilmen "The square". Vi förstår att användningen av Lola Arias namn, som inte diskuterades så tydligt som det borde ha gjort, skapade ett missförstånd som kopplade hennes arbete som konstnär till konstverket The square (Rutan) som visas i filmen."


TT
/
/
Senaste nytt

Drottningen hyllas i nästa "The Crown"

1 timme sedan

Publikrekord på Sweden Rock

2 timmar sedan
Festivalen Sweden Rock avslutas på lördagskvällen och arrangemanget har i år haft fler besökare än någonsin tidigare – 171 580 sålda biljetter fördelat på fyra dagar.

Efter knivdåd - skjuter fram utomhusbio

3 timmar sedan
Annecys internationella festival för animerad film skulle ha öppnats i morgon, söndag, med utomhusbio i parkområdet Le Pâquier intill Annecysjön i sydvästra Frankrike.

Tove Janssons okända konstverk visas i Paris

idag 13:54
Målningar, teckningar och illustrationer av Mumintrollets skapare Tove Jansson, som tidigare inte setts av allmänheten, ställs ut i Paris i höst, skriver The Guardian.

Robyn och Charli XCX gör musik tillsammans

idag 12:56
Svenska Robyn och brittiska Charli XCX jobbar på gemensam ny musik, enligt ett inlägg på Charli XCX Twitter.

Sex brännskadade under "Gladiator"-inspelning

idag 10:56
Sex personer i produktionen har skadats i en olycka under inspelningen av storfilmen "Gladiator 2" i Marocko, skriver Deadline.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.