Brian Cox protesterade i solidaritet med Hollywoods skådespelare och manusförfattare i London. Arkivbild.
Brian Cox protesterade i solidaritet med Hollywoods skådespelare och manusförfattare i London. Arkivbild. - Foto: Ian West/PA/AP

Brittiska stjärnor gav stöd för Hollywodstrejken

"Succession"-skådespelaren Brian Cox samlade medlemmar från det brittiska facket Equity i London för en demonstration i solidaritet med Hollywoods dubbelstrejk, rapporterar The Guardian.


Fakta: Dubbelstrejken i Hollywood

Fackförbundet Sag-Aftra representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, dj:s och stuntartister och har inte utlyst strejk sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmar som kan tas ut i strejk märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats, eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som Sag-Aftra vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

Även de 11 500 manusförfattarna i Writers Guild of America (WGA) strejkar sedan 2 maj och har liknande krav från de stora Hollywoodjättarna.

Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

Många brittiska skådespelare slöt upp för en demonstration på Leicester Square i London under fredagen, till stöd för medlemmarna i Hollywoods manusförfattarfack WGA och skådespelarfacket Sag-Aftra som dubbelstrejkar.

Förutom Brian Cox syntes även Imelda Staunton, Naomie Harris och Simon Pegg på demonstrationen.

"AI är den värsta aspekten"

— Det här kommer att hända alla, ingen är undantagen, sade Brian Cox och refererade till hur film och strömningsbolagen vill använda AI för att utnyttja skådespelares avbilder.

Cox sade att AI är det "värsta aspekten" bakom anledningen till strejken och berättade att han nyligen arbetat med ett program där han fått en lista som en AI-avbild av honom hade kunnat göra. Inklusive djur-imitationer.

— Jag har aldrig gjort en jävla djurimitation i hela mitt liv, sade Cox.

Han tog också upp frågan om arvoden och vikten av royalties för amerikanska skådespelare, som till skillnad från sina brittiska kollegor behöver betala för sjukförsäkring.

Dubbelstrejken i Hollywood har stoppat en majoritet av alla film och serieproduktioner, samt möjligheter för de stora film och strömningsbolagen använda skådespelare eller manusförfattare för att marknadsföra sina kommande premiärer.

Förväntas hända i Storbritannien

Sag-aftras brittiska systerfack Equity har 47 000 medlemmar. Flera av dem har också dubbla medlemskap i Sag-aftra men kan känna sig motvilliga att arbeta på grund av strejken. Equity har uttalat sin solidaritet för Sag-aftra och fördömt den brittiska lag som förhindrar Equitys medlemmar från att solidaritetsstrejka.

Equitys generalsekreterare Paul W Fleming sade till The Guardian att facket inte vill ändra kontrakt för att beröva amerikanska skådespelare jobb och därigenom låta Hollywoods storbolag runda strejken.

Han spådde också framtiden för Storbritannien, där filmarbetare är oroliga för liknande saker som i Hollywood.

— Allt som händer i USA förväntas att hända i brittisk kontext, sade Fleming.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!