Belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko har stärkt sitt grepp om makten sedan valet 2020, som allmänt ansågs vara manipulerat. Arkivbild.
Belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko har stärkt sitt grepp om makten sedan valet 2020, som allmänt ansågs vara manipulerat. Arkivbild. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Belarus klassar dikter som extremistiska

Två dikter från 1800-talet har förklarats som "extremistiska" av de belarusiska myndigheterna, vilket tolkas som ett tecken på en allt hårdare hållning mot regimkritiker, skriver BBC.


Det handlar om två dikter av Vincent Dunin-Martsinkevitjs, vars dikter ofta handlar om ett nationalistiskt uppror mot det ryska imperiet.

Enligt tillkännagivandet från åklagarmyndigheten i huvudstaden Minsk på torsdagen hade de två dikterna, tillsammans med ett förord till författarens samlade verk av litteraturkritikern Jazep Janusjkevitj, förklarats vara "extremistiskt material".

Experter har beskrivit förbudet mot dikterna som ett steg i landets totalitära utveckling.

Dikterna skrevs under Januariupproret 1863 och vid den tiden anklagades Dunin-Martsinkevitj för att sprida idéer som var "skadliga för myndigheterna". Han greps och fängslades men hans direkta deltagande i upproret kunde aldrig bevisas.

I dag är hans verk en del av skolans läroplan och hans pjäser framförs regelbundet. Flera gator har också uppkallats efter honom..

Den oberoende nyhetssajten Nexta sade att böcker av flera 1900-talsförfattare - Larisa Genijusj, Vladimir Nekljajev, Lidija Arobej och Natalja Arseneva - också har förbjudits.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!