'Jag är inte samma person privat som i podden. Vi går liksom in i karaktär', säger Edvin Törnblom om sin och Johanna Nordströms podcast 'Ursäkta'.
'Jag är inte samma person privat som i podden. Vi går liksom in i karaktär', säger Edvin Törnblom om sin och Johanna Nordströms podcast 'Ursäkta'. - Foto: Mickan Palmqvist/TT

Edvin Törnblom mår äntligen bra

Edvin Törnblom har på kort tid gått från relativt okänd till att synas överallt. Han driver Sveriges största podcast, kom tvåa i "Masked singer" och drar i höst på turné med en humorföreställning baserad på sin bok "Bögen är lös". Jag känner att jag äntligen mår bra, säger han.


Fakta: Edvin Törnblom

Född: 22 februari 1996.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Bakgrund: Mamman Marianne Eklöf är operasångerska och pappa Peter Törnblom cellist. Edvin Törnblom växte upp i Nacka och gick estetprogrammet med inriktning teater på gymnasiet. Läste därefter en skådespelarkurs vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien.

Karriär: Började arbeta bakom kulisserna på tv-program som "Breaking news med FIlip och Fredrik". Han var sidekick i radioprogrammet "PP3", ungdomsprogramledare i SVT för ”Häng på” och ”Edvin och Laki hjälper till”. 2020 startade han tillsammans med Johanna Nordström podcasten ”Ursäkta”. Har haft roller i tv-serien "Likea" och filmen "Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna". Ledde 2022 QX-galan med Sissela Kyle och deltog våren 2023 i "Masked singer", där han som "Maneten" kom tvåa i tävlingen.

Aktuell: Med podcasten "Ursäkta" och föreställningen "Bögen är lös (i magen)".

Edvin Törnblom kallar sig "Sveriges största Gunilla Persson-expert" och skämtar om att han är lika noga som Hollywoodfrun när han blir fotograferad. Bilderna ska tas uppe i Vitabergsparken, en bit från caféet där intervjun äger rum.

— Jag vill inte se svettig ut, det är jätteviktigt, påpekar han, efter att ha försäkrat sig om att trappan upp till parken är lagom lång.

På bara några år har Edvin Törnblom blivit ett känt ansikte, främst genom podden "Ursäkta", som han och nära vännen Johanna Nordström startade under pandemin. Då var hon redan en framgångsrik komiker medan Edvin Törnblom hade hankat sig fram i mediebranschen sedan gymnasiet.

Följarna har spekulerat i hur länge de två ska orka hålla podden vid liv – och hålla sams.

— Ingen trodde att vi skulle hålla ut så länge som vi har gjort. Men jag vet inte vem jag skulle podda med annars. Johanna är bäst och vi är så samkörda nu att det känns ungefär som att vi spelar i ett band, som att vi musicerar tillsammans när vi går in i studion.

"Jag känner inte att jag har hybris", säger Edvin Törnblom om kändisskapet.

Häcklar Ebba Busch

"Ursäkta" tog sig snabbt in på topplistorna över de mest lyssnade poddarna i Sverige. Duon har blivit omtalad inte minst för att de häcklar andra kändisar, som Ebba Busch, Peg Parnevik och Markoolio – som alla givit svar på tal.

— Ebba Busch är ju medietränad, så hon svarade väldigt bra när vi drev med henne i vår föreställning. Jag tror också att hon och jag hade blivit goda vänner om vi väl hade träffats. Hon verkar rolig och lite galen, men tyvärr går vi ju isär åsiktsmässigt.

"Ursäkta live" turnerade under hösten 2022 med bland annat ett utsålt Avicii Arena. Både Nordström och Törnblom har medverkat i "Masked singer" och hymlar inte med att de älskar att stå på scen och sjunga. För Edvin Törnbloms del ett direkt arv från mamma Marianne Eklöf, som är operasångerska.

Förra sommaren åkte mor och son till Italien och gästade tillsammans bröderna Oscar och Dante Zias mysprogram "Weekend hos Zia". En upplevelse som inte väckte någon önskan om återupprepning hos Edvin Törnblom.

— Jag älskar min mamma, men inte att jobba med henne. Alla runtomkring mig försöker få in henne i allt jag gör, men jag måste sätta stopp. Hon får skylla sig själv om hon går på min nya föreställning för att se vad jag säger om henne, det är väldigt grov humor.

Att få göra en helt egen humorföreställning beskriver Edvin Törnblom som ett mål, inte en dröm som går i uppfyllelse.

— Att "uppfylla sina drömmar" låter som om något bara landar i ens knä. Jag har jobbat stenhårt för det här.

Inte minst med att skriva boken "Bögen är lös", som föreställningen bygger på.

— Jag insåg när jag hade skrivit färdigt att ingen i samma skrå som mig skriver sina egna böcker, de har ju spökskrivare. Då kände jag mig lite lurad, att jag hade lagt ned all den tiden. Men det känns värt det när folk skriver till mig om hur mycket de tyckte om den och att de har blivit hjälpta.

"Går det att äta det här äpplet? Jag testar! Det var tyvärr inte alls gott". Edvin Törnblom blir fotograferad i en trädgård i Vitabergsparken.

Sökte aldrig scenskolan

Edvin Törnblom bestämde sig i tonåren för att han inte ville "komma ut" som homosexuell för sina föräldrar. I "Bögen är lös" beskriver han hur det gick bra att låta informationen "sippra fram" naturligt och hur han i gymnasiet slutligen landade i sin sexualitet. Nu vet han också vad han vill syssla med resten av livet.

— Jag känner att jag äntligen mår bra. Jag kan absolut ha stress och ångest, men på det stora hela gör jag allt jag tycker är kul. Och det är det enda jag vill.

Redan som barn stod han på scenen i musikaler som "Chess" och i gymnasiet gick Edvin Törnblom estetprogram med dramainriktning. Men någon teaterhögskola blev det aldrig, trots att förutsättningarna och drömmen fanns där.

— Jag vet faktiskt inte varför jag aldrig sökte, jag trodde nog att jag skulle göra det i framtiden. Men det är inte min typ av teater egentligen, jag vill alltid få in humor i allt jag gör. "Bögen är lös" blir ett slags enmansrevy med en del allvar också, men det är liksom inte en seriös monolog om Edith Piaf på Stadsteatern.

TT
/
/
SVT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Tusentals tog farväl av MacGowan i Dublin

Amir Akrouti riktar grova anklagelser mot Johanna Bladh: ”Hållit det här inne, men nu exploderade jag”

Influencern Amir Akrouti går till hård attack mot författaren och medieprofilen Johanna Bladh. I en serie inlägg på Instagram ankagar han bland annat Johanna för mobbning. Nu svarar Johanna på anklagelserna. – Jag är chockad och ledsen, säger hon till Bloggbevakning.

"Rörd och glad" Fosse i Rinkeby

1 timme sedan
Stämningsfull sång, personliga tal och en avspänd Nobelpristagare. Under fredagen besökte Jon Fosse Rinkeby bibliotek i Stockholm.

The Pretenders kommer till Sverige

1 timme sedan
Rockbandet The Pretenders med sångerskan och gitarristen Chrissie Hynde i spetsen kommer till Sverige i vår.

Nya säsongen av "Bachelor" uppskjuten

2 timmar sedan
Det skulle ha sänts en ny säsong av "Bachelor" i TV4 i höst, inspelad i Mexiko och med en ny programledare. Men programmet är uppskjutet.

Oprah Winfrey chockar världen med sitt nya utseende: "Ozempic?"

2 timmar sedan
När Oprah Winfrey gick på premiären av The color Purple i Los Angeles så riktades genast världens strålkastarljus på talkshowlegenden – som ser väldigt annorlunda ut jämfört med för bara ett par månader sedan. Ozempic, tror många.