Petter Wallenberg med dragshowartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson). Pressbild.
Petter Wallenberg med dragshowartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson). Pressbild. - Foto: Peter Knutson

Efter hot och hat – dragartister ger ut sagobok

Teatergruppen Bland drakar och dragqueens ger ut en sagobok med moderna tolkningar av "Askungen", "Rödluvan" och "Hans och Greta".


Sagoboken ges ut på förlaget Natur & Kultur och får namnet "Bland drakar och dragqueens". Den läses även in som ljudteater av dragshowartisterna i gruppen: Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson).

Gruppen grundades 2017 och var först i Sverige med att anordna sagostunder där dragartister läste sagor för barn på bibliotek. Sedan dess har sällskapet hunnit med att sätta upp en egen musikal, som i somras turnerade runt i landet.

I Jönköping hotades gruppen i juli av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) vid Folkets hus där föreställningen skulle spelas. Man kunde dock genomföra musikalen som planerat.

"Det är fruktansvärt jobbigt att hantera. Man blir nedbruten av hot, hat och uppmaningar till att vi ska utsättas för våld. Men vi har välutvecklade säkerhetsrutiner och har aldrig ställt in en enda föreställning. Publikens kärlek är så mycket större än de få hatiska rösterna. Vi fortsätter att kämpa för ett fritt kulturliv och ett demokratiskt samhälle, där alla barn kan växa upp utan hat och otrygghet", säger regissören och författaren Petter Wallenberg i ett uttalande.

Sagoboken "Bland drakar och dragqueens" ges ut 1 november i samband med läslovet, med smygsläpp redan vid bokmässan i Göteborg i slutet av september.

TT
/
/
Hot
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Influencern Melina Criborn köper fastigheten för 11,8 miljoner i Sticklinge udde, Lidingö

Nya anklagelser mot Harvey Weinstein

igår 23:02
Harvey Weinstein anklagas på nytt för sexuella övergrepp. Den brittiska skådespelaren Julia Ormond har lämnat in en stämningsansökan mot den numera fängslade filmmogulen.

Ursäkta men, vad hände precis i Bonde söker fru 2023?

igår 20:29
Bonde söker fru 2023 är i full gång och i första avsnittet hände både det ena och det andra. En händelse fick oss sannerligen att hoppa till lite extra...

Lisa Ohlin regisserar militärthriller

igår 20:16
Regissören Lisa Ohlins nya projekt blir en spionthriller som utspelar sig i Karlskronas skärgård och på Gotland.

Följarna rasar efter Youtube-trion JLC:s prank: "Riktigt taskigt"

igår 16:13
Youtubegruppen JLC:s grova prank på närmaste kollegan. Nu rasar följarna i kommentarsfältet: "Osmakligt!"

Ernst Kirchsteiger ger svar på tal till TV4-tittarna: ”Lägg ner”

igår 14:00
TV4-tittarna reagerar på Ernst Kirchsteigers nya lampskärm i programmet "Hemma med Ernst". Han svarar nu på kritiken.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.