Julia Heveus och Adam Jankovic har en toxisk relation i 'Gaslight'. Pressbild.
Julia Heveus och Adam Jankovic har en toxisk relation i 'Gaslight'. Pressbild. - Foto: Oskar Gustafsson/SVT

Veckans filmer och serier – farlig relation i SVT

"Gaslight", SVT:s nya dramaserie om ett toxiskt förhållande, och Mia Engbergs autofiktiva film om sin cancerbehandling är två av veckans stora premiärer. Här är veckans filmer och serier.


TV/STRÖMMAT

" Gaslight " (29/9, SVT).

SVT:s nya dramaserie för unga tar upp så starka ämnen att numren till flera stödlinjer kommer i eftertexterna. Nora (Julia Heveus, som snart kan ses i Lukas Moodyssons "Tillsammans 99" på bio) är extra sårbar efter att nyss ha blivit dumpad och inte kommit in på drömutbildningen. Så hon festar runt på stadens krogar. Men när hon träffar snälla och förstående killen Simon (Adam Jankovic) verkar allt klicka.

Fast Simon visar sig ha en helt annan sida och bakom den perfekta fasaden döljer sig någon mycket mer manipulativ och våldsam än vad Nora kunnat drömma om.

Justine Pearce (Ella Lily Hyland) anklagar sin förra tränare för sexuella övergrepp i "I lögnernas nät". Pressbild.

" I lögnernas nät " (4/10, SVT Play).

En skada tvingar 17-åriga tennisstjärnan Justine (Ella Lily Hyland) att avsluta karriären precis när det stora genombrottet kommer. Fem år senare arbetar hon som fysioterapeut på en flott tennisakademi och då dyker hennes gamla tränare upp. Minnena bubblar upp till ytan och hon anklagar honom för sexuella övergrepp. Alla sex avsnitten av den hyllade brittiska dramaserien släpps samtidigt.

Sannah Nedergård går "undercover" i Stockholms konstvärld i "Kodnamn Annika". Pressbild.

" Kodnamn: Annika " (30/9, SkyShowtime).

Internationella strömningstjänsten SkyShowtimes första nordiska tv-serie har Helena Bergström, Eva Melander och Ardalan Esmaili i biroller. Men det är finlandssvenska Sannah Nedergård som får kodnamnet Annika och under täckmantel infiltrerar Stockholms ljusskygga konstvärld, full av pengatvätt, förfalskningar och våld, för att lösa brott.

Övriga premiärer

"Solsidan" (29/9, TV4 Play).

I nya säsongen tampas Fredde och Mickan med sina tonårsbarn. Ove och Anette startar en friskola. Serien kommer till TV4-kanalen den 15 oktober.

"Gen V" (29/9, Prime Video).

En sorts spinoff till science fiction-serien "The boys". Några unga superhjältar som går i skola för att lära sig hantera sina krafter.

"Beckham" (4/10, Netflix).

Fotbollsikonen David Beckham berättar om sitt liv och kontroverserna under karriären i fyra delar. Alex Ferguson och fru Victoria, Posh Spice, intervjuas också.

"Lupin" (5/10, Netflix).

Tredje säsongen av den franska thrillerserien med Omar Sy.

"Everything now" (5/10, Netflix).

Omtalad brittisk dramakomedi om 17-åriga Mia (Sophie Wilde) som kommer tillbaka till skolans hetsiga värld efter behandling för ätstörningar.

FILM (premiär 29/9).

Mia Engberg i "Hypermoon". Pressbild.

" Hypermoon ".

Filmaren Mia Engberg avslutar sin auktofiktiva trilogi, som inleddes för tio år sedan med Guldbaggebelönade "Belleville baby", med att rikta kameran mot sin egen cancerbehandling. Hon jämför sin hopplöshet med sovjetiska kosmonauten Valentina Teresjkovas ensamhet i rymden och drar paralleller till sin egen farmor Ainas cancersjukdom för två generationer sedan.

Och vad ska hon säga till ungdomskärleken Vincent, som hon trodde skulle dö före henne?

John David Washington måste rädda mänskligheten från AI i "The creator". Pressbild.

" The creator ".

Alla pratar om AI, vilket också är temat i den här science fiction-filmen där mänskligheten gått i krig mot den artificiella intelligensen som tagit över på jorden. John David Washington spelar soldaten som måste stoppa AI från att utveckla det ultimata vapnet som tar död på oss alla.

"Flora and son" (AppleTV+).

Eve Hewson i feelgoodfilm om ensamstående mamma som når fram till sin strulige son genom deras gemensamma musikintresse.

"Reptile" (Netflix).

Benicio del Toro spelar polis som utreder ett mord på en ung fastighetsmäklare. En av de misstänkta spelas av Justin Timberlake.

"Jordens sång".

Norges Oscarsbidrag är en dokumentär om de vidsträckta vidderna i vårt grannland.

"Kyssen".

Bille Augusts senaste film är ett romantiskt kostymdrama som utspelas i Danmark 1913. Publiksuccé på bio i hemlandet.

"Saw X".

I den tionde filmen i seriemördarserien gör Tobin Bell comeback som ondskefulle John Kramer och handlingen ligger därför tidsmässigt mellan "Saw" och Saw II".

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/
/
SVT
/
/