Regissören Ethan Hawke med sin dotter Maya Hawke, huvudrollsinnehavare i 'Wildcat', som visas på Stockholms filmfestival. Arkivbild.
Regissören Ethan Hawke med sin dotter Maya Hawke, huvudrollsinnehavare i 'Wildcat', som visas på Stockholms filmfestival. Arkivbild. - Foto: Joel C Ryan/Invision/AP/TT

Stockholms filmfestival prisar Ethan Hawke

Ethan Hakwe får pris på Stockholms filmfestival i november. Det blir nordisk premiär för hans film "Wildcat" med dottern Maya Hawke i huvudrollen.


Stockholms filmfestival arrangeras mellan den 8 och 19 november och nu presenteras programmet.

Ethan Hawke blir en av de stora internationella gästerna. Amerikanen kommer till Stockholm den 10 november och får ta emot festivalens Achievement award. Den franska filmskaparen Catherine Breillat får Stockholm Visionary award och hennes senaste film, "En sommar", visas på festivalen.

Sedan tidigare är det känt att Yorgos Lanthimos film "Poor things", som fick det finaste priset i Venedig tidigare i höstas, inleder festivalen. Den brittiske regissören Ken Loach får hederspriset Stockholms Lifetime award och det är också Storbritannien som är festivalens fokusland i år. Loachs senaste film "The old oak" visas också i Stockholm.

Ett annat fokus för festivalen är AI och att gränsen för vad som är verkligt och inte börjar suddas ut. Flera filmer på det temat visas, däribland "Hello darkness" av regissörsduon Soda Jerk och "Total trust" av Zhang Jialing.

I den sistnämnda filmen skildrar regissören, som bor i USA, hur den kinesiska staten övervakar medborgarna med hjälp av ansiktsigenkänning och dataanalys.

Rättat: I en tidigare version var årtalet då "How to have sex" fick pris i Cannes felaktigt.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!