Timothée Chalamet och Hugh Grant – som en Oompa Loompa i 'Wonka'. Pressbild.
Timothée Chalamet och Hugh Grant – som en Oompa Loompa i 'Wonka'. Pressbild. - Foto: Warner Bros

Veckans film och serier – Chalamet som Wonka

Hugh Grant som en Oompa Loompa, Bradley Cooper i lösnäsa och historien om hur prins Williams träffade Kate. Det är några av höjdpunkterna på tv och bio. Här är veckans filmer och serier.


FILMER (premiär: 8/12).

" Wonka " (13/12).

Timothée Chalamet spelar titelrollen i det storslagna äventyret som utspelas före händelserna i Roald Dahls älskade barnbok "Kalle och chokladfabriken". Hur blev Willy Wonka den excentriske chokladmakaren? Jo, genom att utmana stormrika chokladfabrikörer som inte vill ha någon konkurrens.

Filmen har också väckt rubriker för bilderna på Hugh Grant i en biroll – som en Oompa Loompa, en av Willy Wonkas kortväxta chokladarbetare.

Bradley Cooper övade i flera år för att lära sig dirigera på riktigt till filmen "Maestro". Pressbild.

" Maestro ".

Förhandssnacket har mest handlat om en näsa – den lösnäsa Bradley Cooper använder för att gestalta den legendariske dirigenten Leonard Bernstein i filmen om dennes liv. Cooper har anklagats för ligga nära en antisemitisk karikatyr, men kompositörens familj har gått ut och försvarat filmskaparen. Filmen i sig är en hyllning till musikens kraft och skildrar kärlekshistorien mellan Bernstein och hans fru, skådespelaren Felicia Montalegre Cohn Bernstein (Carey Mulligan). Filmen kommer på Netflix redan den 20 december.

Asha får sin önskan uppfylld av stjärnan Star i "Önskan". Pressbild.

" Önskan "

Disneys stora julfilm är inspirerad av vår svenska jultradition i tv – när Benjamin Syrsa sjunger "Ser du stjärnan i det blå", ursprungligen i filmen "Pinocchio" från 1940. Filmen är full med referenser till filmbolaget Disney som fyller 100 i år och handlar om Asha, en 17-årig flicka i landet Rosas som får jobb hos trollkarlen Magnifico för att uppfylla folks önskningar. Men Magnifico visar sig vara ond så Asha tar hjälp av Star, en stjärna som faller ner från himlen.

Joel Kinnaman spelar stum hämnare i "Silent night". Pressbild.

" Silent night ".

Legendariske actionregissören John Woo gör comeback med en klassisk "hämnarfilm" med Joel Kinnaman i huvudrollen. Den svenske Hollywoodstjärnan ger sig ut för att hämnas när hans son dödats i en gängskjutning. Men skottlossningen förstörde också hans stämband så hämnaren förblir tyst. Joel Kinnaman har därför inte en enda replik i hela filmen.

" Leave the world behind " (Netflix).

Klass och ras är några av ingredienserna i det här actiondramat om två familjer som måste samsas i ett sommarhus utan kontakt med omvärlden när ovissheten stiger. Håller jorden på att gå under? Julia Roberts, Mahershala Ali och Ethan Hawke spelar huvudrollerna i filmen baserad på en roman av Rumaan Alam.

Övriga premiärer:

"Beck – Inferno" (TV4 Play).

I den 49:e Beckfilmen är Josef (Martin Wallström) i fokus för handlingen. Han är avstängd från jobbet, anklagad för att ha misshandlat en Säpoagent.

"En sommar".

Ska Anne offra allt för sin romans med sin 17-årige bonusson? Regissören Catherine Breillat fick nyligen pris på Stockholms filmfestival.

"Puss hej då".

Dokumentär av Annika Fredriksson som spelade in samtalen med sin syster som nyförlöst blev lämnad av sin partner.

TV/STRÖMMAT

Prins Harry (Luther Ford) och prins William (Ed McVey). Pressbild.

" The crown " (14/12, Netflix).

I den andra delen av den sista säsongen, som nu släpps, är generationsskiftet i kungafamiljen på väg. Det är mer fokus på de unga prinsarna – och på universitetet i Edinburgh träffar prins William sin Kate. Samtidigt grunnar drottning Elizabeth (Imelda Staunton) på sitt eftermäle och vad hon gick miste om när hon offrade allt för tronen.

Gia (Shailene Woodley) i "Three women". Pressbild.

" Three women " (12/12, SVT Play).

Författaren Lisa Taddeo fick sitt stora genombrott 2019 med reportageboken "Tre kvinnor", där hon ingående intervjuade en gymnasiestudent, en förortsmamma och en medelålders swingerkvinna om deras sexualitet. Tv-serien är baserad på boken och beskriver också hur huvudrollsinnehavaren, författaren Gia (Shailene Woodley), påverkas av de tre kvinnornas berättelser om sina liv.

En av alla räddningar den svenska målvakten Zecira Musovic gjorde mot USA i åttondelsfinalen i VM, vilket förstörde slutet på Netflix dokumentärserie om det amerikanska landslaget. Arkivbild.

" Under pressure: The US Womens World Cup Team" (12/12, Netflix).

Netflix hade tänkta följa det amerikanska landslaget till seger i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland i somras. Men på vägen stötte de på Sverige och målvakten Zecira Musovic, som förstörde festen. Nu kommer dokumentärserien i fyra delar.

TT
/
/
/
/
/
/
SVT
/
/
/
Senaste nytt

Ilskan efter kvalfinalen: "Uppenbart korrupt"

Fröken Snusk: Jag är besviken

2 timmar sedan
Fröken Snusk var en hårsmån från att gå till final i Melodifestivalen. Men Jay Smith knep platsen trots samma poäng och nu kritiseras SVT för upplägget i kvalfinalen. Kanske ska de kika över det en vända och se om det behöver ändras till nästa år, säger hårdrocksduon Scarlet, som hamnade fyra.

Raye slår rekord på Brit Awards

idag 01:44
Brittiska stjärnskottet Raye slår nytt rekord i att vinna flest priser på Brit Awards på en och samma kväll.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 23:32
Annika Wickihalder och Jay Smith knep de två sista finalplatserna genom att kvala in. Något som nu väcker kritik, eftersom de tävlade i deltävlingen sekunderna innan.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 21:54
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.