Mikael Persbrandt spelar FN:s generalsekreterare i 'Hammarskjöld'. Pressbild.
Mikael Persbrandt spelar FN:s generalsekreterare i 'Hammarskjöld'. Pressbild. - Foto: Niklas Maupoix/Nordisk Film

Persbrandt kan få en Guldbagge

Mikael Persbrandt kan ta hem sin tredje Guldbagge på filmgalan i januari och därmed tangera rekordet. Bara en annan manlig skådespelare har fått priset så många gånger. Och Lena Olin har fått sin första Guldbaggenominering i karriären.


Det är åttonde gången Mikael Persbrandt nomineras till en Guldbagge. Två gånger tidigare har han fått priset, för huvudrollerna i "Maria Larssons eviga ögonblick" 2008 och "Mig äger ingen", fem år senare.

Mikael Persbrandt nomineras för rollen som FN:s generalsekreterare i filmen "Hammarskjöld" som får premiär på juldagen. Får Persbrandt priset når han i kapp Stellan Skarsgård som tagit hem tre baggar, flest bland manliga skådespelare.

I kategorin bästa kvinnliga huvudroll har Lena Olin fått sin allra första nominering till en Guldbagge för sin insats i filmen "Andra akten". Den firade skådespelaren vars karriär mest utspelats utanför Sverige fick en Oscarsnominering för 34 år sedan för filmen "Fiender - en berättelse om kärlek".

Lena Olin kan få sin första Guldbagge. Arkivbild.

När nomineringarna till Guldbaggen presenterades stod det klart att "Hammarskjöld" även kan belönas med priset för bästa film. De övriga nominerade i den kategorin är "100 årstider", "Miraklet i Gullspång", "Motståndaren" och "Paradiset brinner".

"Syndabocken" har fått allra flest nomineringar, nio stycken. Men Axel Peterséns thriller lyfts alltså inte fram i den finaste kategorin, bästa film. Näst flest nomineringar, sju stycken, går till "Hammarskjöld" och dramat "Motståndaren". Den sistnämnda filmen av Milad Alami är Sveriges Oscarsbidrag.

Guldbaggen direktsänds i SVT från Cirkus i Stockholm den 15 januari med Shima Niavarani som programledare.

TT
/
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!