Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i filmen 'Hammarskjöld'. Arkivbild.
Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i filmen 'Hammarskjöld'. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Slaget om biopubliken i jul

Blir det "Hammarskjöld" eller "Sista racet" som vinner slaget om biopubliken i jul? Storhelgen bjuder på en biokrock mellan en racingkomedi och ett diplomatdrama.


I "Hammarskjöld", som har premiär på juldagen, spelar Mikael Persbrandt huvudrollen som FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld som omkom i en flygkrasch 1961 och i regissören Per Flys drama fångas toppdiplomatens gåtfulla privatliv. Dessutom lanseras en teori om varför Hammarskjölds plan egentligen kraschade.

Filmen ställs mot "Ett sista race", som också har premiär den 25 december. Komedin regisseras av Edward af Sillén, som har inspirerats av 1970- och 80-talens bilactionkomedier. David Hellenius spelar huvudrollen som en gammal streetracinglegendar som måste ställa upp i en sista tävling. Hollywoodsvenskan Malin Åkerman gör en biroll och skogsdiscoduon Hooja har skrivit musiken.

Disneys nya

Både "Hammarskjöld" och "Ett sista race" har premiär på juldagen, men även veckorna innan och efter finns det en hel del att se. Disneys nya storfilm "Önskan" hade exempelvis premiär den 8 december. Filmen handlar om 17-åriga Asha och hennes get Valentino, som tillsammans ger sig ut på ett äventyr till ett magiskt kungarike där önskningar kan bli verklighet.

För den som vill se premiärer på hemmaplan i stället för på bioduk har exempelvis Netflix två stora premiärer i jul. Den 21 december är det premiär för "Rebel moon" – som utspelas i regissören Zack Snyders nya science fiction-universum. I filmen hotas det fredliga livet på planeten Veldt av ett fientligt galaktiskt imperium. Netflix hoppas att detta ska bli nya "Star wars" och en uppföljare är redan planerad.

Den 26 december går Lisa Aschans nya långfilm "Tack och förlåt" upp på strömningstjänsten. Filmen, med bland andra Sanna Sundqvist och Ville Virtanen i rollerna, handlar om en gravid kvinna som plötsligt blir lämnad av sin man.

Hyllad komedi

Den 22 december är det premiär för "Saltburn" på Prime Video. Emerald Fennels svarta komedi är otroligt hajpad och har hyllats på de filmfestivaler där den har visats hittills. Filmen, med bland andra Rosamund Pike och Carey Mulligan i rollerna, har även gått upp på ett fåtal amerikanska biografer, Australien och USA men ska nu alltså visas på strömningstjänsten.

Den yngre biopubliken kan, förutom Disneys nya film, även gå och se den nya Bamsefilmen på bio. "Bamse och världens minsta äventyr" går upp på bio den 22 december och handlar om hur Nalle-Maja råkar få i sig magisk saft och förvandlas till en miniversion av sig själv.

TT
/
/
/
/
Jul
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!