Nils Spangenberg, vd för Vadstena-Akademien. Arkivbild.
Nils Spangenberg, vd för Vadstena-Akademien. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pengar till opera kapas till femtedel

Vadstena kommun kapar anslaget till Vadstena-Akademien till en femtedel. På sikt hotas hela finansieringen. Jag är mest förbannad, det inger en känsla av att kulturen – den kan man liksom ha och mista, säger Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare.


S och M har den politiska majoriteten i Vadstena och båda partierna står bakom kultur- och utbildningsnämndens besparing som kom utan förvarning, enligt Spangenberg. Det årliga anslaget på 500 000 kronor minskas till 100 000 kronor nästa år.

— Vadstena har kallat sig för en "kulturkommun" och sedan bara poff! Från början ville M nolla våra anslag. Efter 60 år skulle det inte vara några anslag alls, säger Spangenberg.

Vadstena-Akademien sätter upp nyskrivna operor eller återuppväcker gamla verk. Hos statliga Kulturrådet betraktas man som en "aktör av nationellt intresse" framhåller Spangenberg. Pengarna från kommunen är heller inte den största delen av finansieringen, men eftersom hela modellen bygger på det lokala stödet finns nu en stor oro. De statliga anslagen finns troligen kvar för 2024 men hur blir det sedan?

— Staten ger inte pengar om det inte finns ett kommunalt stöd. Det här sänder väldigt dåliga signaler och skapar en oro både i regionen och hos Kulturrådet, vi vet inte vad det här får för konsekvenser.

"Respektlös"

En scenproduktion är en lång process som "inte kan vändas på en femöring", framhåller Spangenberg. Avtal har redan tecknats med många medverkande.

Ewa Ahlstedt (M), första vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, beskriver beslutet som "tråkigt men nödvändigt" för att klara ekonomin.

— Vi vill värna om skolan, våra barn och äldre i det här skedet. Sedan hoppas vi att konjunkturen vänder och att sänkningen är tillfällig. Men i rådande läge landande majoriteten i det här beslutet tillsammans med förvaltningen, säger hon.

Inga gratiskonserter

Vadstena-Akademien stryker nu gratiskonserterna och sommarens jubileumsaktiviteter – arrangemang som annars skulle dra storpublik, enligt Nils Spangenberg.

Även teatern Shakespearefabrikens anslag minskas – till 57 procent av fjolårets – vilket leder till färre skådespelare i sommarens uppsättning av "Lika för lika". Man är oroad över att på lång sikt inte kunna upprätthålla kvaliteten, uppger den konstnärlige ledaren Pontus Plænge i ett pressmeddelande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!