Skådespelaren Tomas von Brömssen. Arkivbild.
Skådespelaren Tomas von Brömssen. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hedersuppdraget på nyår – "inget att skoja med"

På nyårsafton läser Tomas von Brömssen in det nya året på det traditionsenliga firandet från Skansen. Ett hedersfullt uppdrag – som inte bör göras med humor, tycker han. Ögonblicket när det blir nytt år känns i kroppen och själen, säger Tomas von Brömssen till TT.


Från Sollidenscenen på Skansen i Stockholm ska skådespelaren Tomas von Brömssen läsa Lord Alfred Tennysons dikt "Nyårsklockan". Han tar över stafettpinnen från Lena Olin som läste in 2023.

Tomas von Brömssen berättar att det för honom hör till ovanligheterna att fira nyår i Stockholm.

— Det är roligt att de vågar hämta någon från västkusten, jag kommer att läsa dikten på bred dialekt, haha.

— Skämt åsido, det är ett fint hedersuppdrag som jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

Firar gärna med nära och kära

Förutom hemstaden Göteborg är Tomas von Brömssen för många förknippad med humor, inte minst med tv-serien ”Albert och Herbert” från 1976 där han spelade mot Sten-Åke Cederhök. Men så mycket humor kan vi tittare inte förvänta oss på nyårsafton, säger han.

— Nej det kan jag inte tänka mig. Humor är en annan avdelning. Man får försöka se "Nyårsklockan" som en bön, den går inte att skoja med och ska inte göras heller. Ögonblicket när det blir nytt år känns i kroppen och själen. Det har inte med humor att göra, det är större än oss själva på något sätt.

Tv har sänt nyårsfirandet från Skansen sedan 1977. 1997 läste Margaretha Krook Tennysons dikt "Nyårsklockan". Arkivbild.

Det egna nyårsfirandet brukar äga rum hemma eller hos nära och kära, berättar han. Ibland blir det någon "fyrverkerilåda" och vid tolvslaget brukar han slå på "Tolvslaget på Skansen".

— Jag brukar inte titta på hela programmet men jag har det på för att vara rätt i tid till tolvslaget. Det brukar stå på i bakgrunden.

— För mig är "Nyårsklockan" egentligen förknippad med Anders de Wahl på radion, det lät ju helt vansinnigt med det där mullrande tonfallet. Och Sven Jerring såklart och alla kyrkklockor som ringde. Det var väldigt vackert.

Hoppas på fred och simning

Har du fått några goda råd av fjolårets uppläsare Lena Olin?

— Nej jag har inte pratat med någon av de tidigare uppläsarna, de är ju i Stockholm allihop. Men inte jag, jag har lyckats hänga mig kvar i Göteborg eftersom jag har gjort mina egna föreställningar här.

Han ser fram emot 2024. Inte minst att ringa ut de "1 000 krigens år", säger han och syftar till de krig som överskuggade 2023. Men några nyårslöften har han ännu inte formulerat.

— Nja, jag har kommit i gång med simningen som låg nere ett tag. Det är bra träning, min livförsäkring. Jag hatar att springa, men simning är min grej. Det kanske kan bli mitt nyårslöfte – att inte ge upp det.

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!