Per Bergquist, The Apocalypse DJ, Chris Adam Hedman Sörbye och Benjamin Jennebo utgör Smash Into Pieces. Pressbild.
Per Bergquist, The Apocalypse DJ, Chris Adam Hedman Sörbye och Benjamin Jennebo utgör Smash Into Pieces. Pressbild. - Foto: Janne Danielsson/SVT

Tv-spelsrock när Melodifestivalen inleds i Malmö

Abba-schlager, edm-falsett och en hyllning till manlig vänskap. Årets första startfält i Melodifestivalen bjuder på debutanter såväl som återseenden från i fjol. Det här väntar publiken i årets första deltävling i Malmö på lördag.


Adam Woods deltar för andra gången i Melodifestivalen. Pressbild.

1. Adam Woods – "Supernatural"

22-årige Adam Woods står på egna ben efter fjolårets scendebut med Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen. “Supernatural” är en klassisk edm-låt i Aviciis anda, med tydliga beats och falsettsång i refrängen. Tankarna går till Robin Stjernbergs vinnarlåt “You”, inte minst eftersom textraden “because of you” upprepas gång på gång.

Samir & Viktor är tillbaka i Melodifestivalen. Pressbild.

2. Samir & Viktor – "Hela världen väntar"

Samir & Viktor är tillbaka med en låt som innehåller allt en Samir & Viktor-låt brukar innehålla: förvånade utrop av “oj oj oj”, en uttalad intention att “festa hela natten” och lätt sentimentala hyllningar till manlig vänskap. Om det går som det brukar lär “Hela världen väntar” framföras under många roliga timmar på mellanstadieskolor i hela Sverige framöver.

Melina Borglowe debuterar i Melodifestivalen. Pressbild.

3. Melina Borglowe – "Min melodi"

Årets hittills snällaste låt är utan tvekan “Min melodi” av debutanten Melina Borglowe. Rösten påminner om en ung Lisa Ekdahl och till sin hjälp har Borglowe haft en av Sveriges främsta popsmeder: Andreas Mattsson från Popsicle. Texten är gammaldags med ord som “svängom” och självkommenterande när kärlek liknas vid hopsnickrandet av en klassisk visa. I slutet finner man lite överraskande den här deltävlingens enda tonartshöjning.

Elisa Lindström tävlar med en låt på engelska i Melodifestivalen. Pressbild.

4. Elisa Lindström – "Forever yours"

Dansbandsdrottningen Elisa Lindström byter språk till engelska och krämar på med rösten i en klassisk Charlotte Perrelli-schlager. Det är stråkar, ösigt driv och en tydlig poprefräng som doftar Abbas glansdagar. “Forever yours” kan mycket väl bli en stapelvara på schlagerdansgolv ute i landet redan efter helgen.

Lisa Ajax tävlar i Melodifestivalen med låten "Awful liar". Pressbild.

5. Lisa Ajax – "Awful liar"

Lisa Ajax tävlar för femte gången i Melodifestivalen, denna gång med Taylor Swift-aktiga “Awful liar”. Det låter amerikanskt radioskval, som skräddarsytt för att spelas på högsta volym under en romantisk roadtrip i Kalifornien. Låten går i midtempo och har en melodi som klistrar sig fast, precis som tuggummipop av den här typen plägar göra.

6. Smash Into Pieces – "Heroes are calling"

I fjol fick rockveteranerna i Smash Into Pieces en helt ny publik när Melodifestivalens tittare kom ut som rockälskare och skickade bandet direkt till final. Årets bidrag “Heroes are calling” är en logisk uppföljare, med samma slags tunga Linkin Park-sound, klippt och skuret för den tv-spelsestetik bandet använder sig av.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!