Samir Badran och Viktor Frisk deltar i Melodifestivalen för fjärde gången.
Samir Badran och Viktor Frisk deltar i Melodifestivalen för fjärde gången. - Foto: Johan Nilsson/TT

Samir & Viktor: Folk behöver koppla bort

Samir Badran och Viktor Frisk tog en paus från varandra – och från musiken. Nu är de tillbaka, med sin hittills mest ambitiösa satsning i Melodifestivalen. Vi har tagit sång- och danslektioner, fler än vad skivbolaget tycker att vi behöver, säger Viktor Frisk.


Fakta: Samir & Viktor

Samir Badran, född 1990, deltog i Paradise Hotel 2013, där han berättade att han hade tatuerat in ordet "Success" på flera ställen på kroppen. Året efter, 2014, bildade han en musikalisk duo med influeraren Viktor Frisk, född 1995, och släppte en låt med namnet "Success", som blev etta på Itunes topplista.

Duon deltog i Melodifestivalen första gången 2015 med "Groupie". Året därpå tävlade de med låten "Bada nakna". Båda gångerna tog de sig till final via dåvarande Andra chansen.

2018 släpptes boken "Samir & Viktor" där duon berättade om sin karriär för författaren Pascal Engman. De tog sig även direkt till final i Melodifestivalen med "Shuffla".

Duon tog ett uppehåll från musiken efter att ha släppt singeln "Arbetslös" 2020. Sommaren 2023 släppte de musik för första gången på tre år och gjorde comeback med "Skål" samt framträdde i Allsång på Skansen.

Det har gått sex år sedan Samir & Viktor senast tävlade i Melodifestivalen. Då gjorde de sitt bästa resultat någonsin och kom fyra i finalen med låten "Shuffla". Den här gången satsar de minst lika högt.

— Men det är hård konkurrens. De där är ju typ självklara redan, säger Samir Badran och pekar mot rockbandet Smash Into Pieces, som blir intervjuade i soffgruppen intill på hotellet i Malmö.

Men trots tävlingsinstinkten bedyrar de att de egentligen bara har ett enda mål: att sprida glädje.

— Det finns ju musikgrupper i Sverige som har fokus på att sjunga så snyggt som möjligt, vill åka till Los Angeles och få cred. Sådana är inte vi, säger Viktor Frisk.

"Hela vår historia"

Låten "Hela världen väntar" innehåller alla grepp som gör Samir & Viktor-soundet – komplett med "oj oj oj"-utrop och rader om att festa hela natten lång. Men det finns också en djupare mening, enligt duon.

— Vi har varit med och påverkat mycket, även om vi inte står med som låtskrivare. Det här är hela vår historia, med vårt uppbrott och allt som har hänt, säger Samir Badran.

Uppbrottet – eller uppehållet – skedde 2020. Viktor Frisk startade en egen mediebyrå samtidigt som Samir Badran började studera till mäklare, ett yrke han sedan dess lämnat.

— Jag kände "Varför gav jag mig in i det här just när allting ska fallera?" Det är inte en vanlig dålig marknad utan en där räntan höjs fem gånger om och det blir ekonomiskt kaos.

Som comeback

Nu är det i stället fullt fokus på musiken – och Melodifestivalen – som gäller.

— Det känns lite som att vi gör vår comeback. Vi hoppas kunna sprida lite glädje till människor där hemma, att de får möjlighet att släppa allting, säger Samir Badran.

Viktor Frisk fyller i:

— Precis, i dagens läge behöver folk lite hopp. Vi kan inte förändra världen på något sätt, men kanske i just denna stund behöver folk koppla bort, om så bara för tre minuter.

I höstas använde Samir Badran sociala medier till att rikta ljuset mot Israel-Palestina-konflikten, inte minst eftersom hans pappa befann sig på besök i hemlandet. Hans namn saknas dock på det nya uppropet där över 1 000 svenska artister kräver att Israel portas från Eurovision Song Contest.

— Jag kan inte svara på frågan varför mitt namn inte finns med. Det får jag ta efter Melodifestivalen, säger Samir Badran.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Matknepet tittarna inte fick se – det åt Robinson-deltagarna för att klara tävlingarna

Julia Franzén om Bingo Rimér: "Är ett skämt"

​Bingo Rimér öppnar upp sig om ensamheten i relationen med Julia Franzén. I "Bingo och Julia" talar han ut och gråter i parterapin.

Omstritt förlag vill AI-återskapa författarröst

1 timme sedan
Det omstridda norska förlaget Legatum Publishing vill återskapa författaren och Nobelpristagaren Knut Hamsuns röst med hjälp av AI-teknik.

Slash gör musiken när svensk bok blir serie

3 timmar sedan
Slash, mest känd som gitarrist i Guns'n'Roses ska göra musiken när den svenska boken "Kråkflickan" blir tv-serie, skriver Deadline.

Det tycker Tilde de Paula är mest avtändande: ”Relationsdödare”

idag 10:09
Programledaren Tilde de Paula Eby har varit med i många olika tv-program genom tiden. I en intervju med Amelia avslöjar hon hur hon hanterar kritik – och vad som är mest avtändande hos en partner.

Christer Lindarw avslöjar detalj om exet: “Han gjorde…”

idag 09:38
Artisten och designern Christer Lindarw har mestadels varit singel under sitt liv. Men för Nyheter24 har han berättat om en viss romantisk gest från en tidigare pojkvän som fick honom att smälta…