'Min låt handlar om respekt för sig själv och självförtroende. Jag tror att jag behövde det för mitt eget självförtroende', säger Maria Sur om bidraget 'When I'm gone'.
'Min låt handlar om respekt för sig själv och självförtroende. Jag tror att jag behövde det för mitt eget självförtroende', säger Maria Sur om bidraget 'When I'm gone'. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Maria Sur: Har brottats med ångest

Hon flydde från kriget – och sjöng en känslosam ballad om att aldrig ge upp. Men när Maria Sur nu återvänder till Melodifestivalen är hon inställd på att överraska. Jag vill inte att folk bara ska se mig som "hon från Ukraina", säger hon.


Fakta: Maria Sur

Född 31 december 2004 i Zaporizjzja, Ukraina. Maria Sur bor sedan mars 2022 i Stockholm med sin mamma, sedan de tvingades fly från kriget i Ukraina. Hon har deltagit i flera tv-program i Ukraina, först "X Factor" 2018 och sedan "The voice", som fick avbrytas på grund av den ryska invasionen.

I Sverige har hon bland annat varit med i insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar för Ukraina" och i "Lotta på Liseberg". 2023 turnerade hon med "Diggiloo" efter att ha kommit på en niondeplats i Melodifestivalen med låten "Never give up".

Aktuell med: Sjunger bidraget "When I'm gone" i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg.

Hon är "absolut inte en balladtjej". Ändå sjöng Maria Sur just en sådan i fjolårets upplaga av Melodifestivalen, och blev samtidigt ansiktet utåt för kriget i Ukraina hos en stor del av svenska folket.

Att bli förknippad med konflikten i hemlandet känns komplext, konstaterar 19-åringen.

— Det är en del av mig och mitt liv. Jag kommer aldrig att kunna glömma och inte prata om det alls. Men jag mår inte bra när folk bara ser mig som en historia, jag vill bli sedd som en artist, säger hon.

Mer nervös

Hon har haft ett tufft år. Tiden går men kriget tar inte slut.

— Känslorna byggs upp inom en. Jag har brottats med ångest och osäkerhet. Men mitt jobb och min musik hjälper mig att fokusera på det positiva.

Efter nästan två år i Sverige förstår Maria Sur det mesta som sägs – och blandar svenska och engelska när hon svarar. Trots att det är andra gången hon deltar i Melodifestivalen är hon mer nervös i år.

— Förra året förstod jag inte riktigt omfattningen av det. Jag hade precis kommit till Sverige och allt var så nytt, nu förstår jag hur stort det är att vara med i Melodifestivalen, säger hon.

Några år före Maria Sur kom Charles Koroma till Sverige från Sierra Leone. Han började göra musik på den lokala fritidsgården i Gävle som femtonåring 2007 och under artistnamnet C-Joe har etablerat sig inom genren afrobeats.

De senaste två åren har tankarna på att medverka i Melodifestivalen funnits där.

C-Joe är förutom musiker även utbildad socionom: "Jag är tacksam att jag har verktygen från mitt jobb, att processa olika känslor", säger han.

— Alla säger att det är så svårt att komma med och jag har inte känt att jag har haft rätt låt. Men när jag började skissa på "Ahumma" så kände jag “Det är ju en Mello-låt!”. Jag lyckades få tag på rätt personer att jobba med och nu är vi här.

"Största jag har gjort"

Han har spelat på fotbollsarenor hemma i Sierra Leone, men nervositeten inför att nu framträda inför miljoner tv-tittare finns där.

— Melodifestivalen är helt klart det största jag har gjort. Jag är alltid nervös när jag går upp på scenen, men jag är supertaggad på att få sprida min musik. Det kommer bli glädje, fest, dans och gemenskap.

Maria Surs bidrag "When I'm gone" är betydligt mer dansant än fjolårets ballad. Det passar också hennes personlighet bättre säger hon.

— Det är två helt olika låtar och jag tror att jag kan överraska folk i år.

Rättad: I en tidigare text angavs fel titel för Maria Surs bidrag.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!