Marcus & Martinus går direkt till final i Melodifestivalen.
Marcus & Martinus går direkt till final i Melodifestivalen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.


Fakta: De är klara för final

"Effortless" – Jacqline

"Give my heart a break” – Cazzi Opeia

"Dragon" – Liamoo

"When I’m gone" – Maria Sur

"Heroes are calling" – Smash Into Pieces

"Awful liar" – Lisa Ajax

"Happy that you found me" – Danny Saucedo

"It’s not easy to write a love song” – Dotter

“Unforgettable” – Marcus & Martinus

“Que sera” – Medina

"Light" – Annika Wickihalder

"Back to my roots" – Jay Smith

Efter en gastkramande rösträkning stod det klart att det blir två manliga duos som skickas vidare från den sista deltävlingen till Melodifestivalfinalen. Marcus & Martinus tog första finalplatsen, följda av Sami Rekik och Ali Jammali i Medina.

Medina har varit favorittippade efter succén med "In i dimman" i Melodifestivalen 2022. Sami Rekik och Ali Jammali lyckades även denna gång charma tittarna med partylåten "Que sera".

— Nu är vi den enda låten på svenska i finalen. Det är en ära, säger Sami Rekik.

Medina kniper den andra finalplatsen i Melodifestivalens femte och sista deltävling i Löfbergs Arena i Karlstad.

Precis som i fjol gick Marcus & Martinus direkt till finalen i Friends Arena. Bidraget "Unforgettable" visade sig vara precis lika oförglömlig som titeln.

Låten fick flest röster av tittarna, något som både spelbolag och experter hade förutspått. Nu siktar de på final, där de förra året fick se sig slagna av Loreens "Tattoo".

— Det känns så bra, vi är så taggade för ytterligare en vecka i den här Mello-bubblan, säger Marcus Gunnarsen.

Marcus & Martinus, Annika Wickihalder, Medina och Jay Smith är kvällens finalklara deltagare.

Sjöng till mormor

Även trean och fyran i tävlingen Jay Smith och Annika Wickihalder går till final efter att ha tagit sig vidare från finalkvalet, som sändes under 30 extra minuter i slutet av den värmländska deltävlingen.

Förutom bidragen sjöng även Björn Gustafsson en låt under kvällen – till sin mormor Mona. Låtskrivaren Fredrik Kempe valdes in i Melodifestivalens Hall of fame och hyllades av Sanna Nielsen, Kristin Amparo och två lokala Karlstad-körer, CMB och Söt Likör.

Det märktes att deltävlingen hölls i Karlstad, då Johan Östling, känd från "Smala Sussie" och "Hela Sverige bakar", inledde med en version av Sven-Ingvars klassiker "Torparrock".

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

1 timme sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

1 timme sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

2 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.