Björn Gustafsson är färdig med Melodifestivalen – för den här gången.
Björn Gustafsson är färdig med Melodifestivalen – för den här gången. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Björn Gustafsson: Lättad att det är över

För 16 år sedan gick han in i väggen av sin medverkan i Melodifestivalen. Den här gången har Björn Gustafsson jobbat nästan lika mycket – eller mer. Jag har verkligen varit trött på söndagarna. Man jobbar i princip alla dagar i veckan, säger han.


Melodifestivalens komiska motor Björn Gustafsson har både kritiserats och hyllats under de sex veckor som han har befunnit sig på turnén. Men framför allt har han skrivit manus – och bearbetat eller kasserat idéer på löpande band.

— Jag har lärt mig att den kreativa processen är mer energikrävande än vad nervositet för att gå upp på scen är. Jag är faktiskt på sätt och vis lättad att det är över, säger han.

"Väldigt nöjd"

I finalen gjorde han två sångnummer: det första en nyskriven låt tillsammans med artister som Loa Falkman, Eric Saade, Victor Leksell och Måns Zelmerlöw samt skådespelare som Filip Berg och Adam Lundgren. Resultatet blev en vitklädd pojkbands-pastisch. Men det var svårt att veta var numret skulle passa in, säger Björn Gustafsson.

— När jag började få ihop allt folk som skulle vara med så kände jag att "den här är nog bra att lägga allra sist", för det kan vara svårt att gå upp efter den. Jag är väldigt nöjd med hur det blev.

Det andra sångnumret var en duett med Carina Berg som sammanfattning och avslutning på deras icke ömsesidiga "kärlekshistoria".

— Det känns som att det är ju hela anledningen till att jag fick frågan om att medverka igen. Jag är här för Carina-låten från 2008.

Björn Gustafsson och Carina Berg i duett i finalen.

Långdraget skämt

Det långdragna skämtet om att Björn Gustafsson sedan 16 år tillbaka eller mer har en "crush" på programledaren Carina Berg har fått kritikerna att plocka fram stora sågen och efterlysa nya skämt som inte bygger på gammal skåpmat.

— Jag har inte läst det mesta av det där och jag tror inte att jag bryr mig så mycket heller. Jag var ju tvungen att säga någonting i starten, det kändes som den enda givna vägen in. Jag hade nog blivit ännu mer sågad om jag inte hade gjort någonting kring det alls.

Samtidigt avslöjar han att det egentligen inte var meningen att skämtet skulle pågå riktigt i den omfattning som det gjort.

— När Kristian Luuk blev invald i Hall of Fame så hade jag faktiskt en annan idé som inte knöt an till deras – eller vår – relation överhuvudtaget. Den idén ströks och jag var tvungen att komma på en ny grej, bara två dagar före sändning. Så då blev det talet, som kanske var det som fick bägaren att rinna över hos folk.

Så det berodde på tidsbrist helt enkelt?

— Exakt.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!