'Jag är glad över den romanen, men priset för den var för högt', säger Carl-Johan Vallgren.
'Jag är glad över den romanen, men priset för den var för högt', säger Carl-Johan Vallgren. - Foto: Samuel Steén/TT

Romanen Vallgren önskade att han inte skrivit

När Carl-Johan Vallgren återvänder till skönlitteraturen är det med en kriminalroman präglad av personlig sorg. Den handlar om vår sårbarhet, och om respekt, respekt för livet, säger han.


Fakta: Carl-Johan Vallgren

Född: 1964 i Linköping men uppvuxen i Falkenberg.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Bodde i tio år i Berlin som han skildrat i "Berlin i åtta kapitel". Debuterade 1987 med "Nomaderna", fick Augustpriset 2002 för "Den vidunderliga kärlekens historia". Skrev tillsammans med Mikael Persbrandt dennes självbiografi "Så som jag minns det" 2017.

Har också varit verksam som musiker, gav ut sitt senaste album "Nattbok" 2010.

Aktuell: Med romanen "Din tid kommer" som också ska bli film.

Framtidsplaner: Lägger nu, tillsammans med Måns Herngren, sista handen vid manuset till en nyskriven SVT-serie om Raoul Wallenberg. Inspelningarna ska börja nästa vår.

Hur hårda slag klarar egentligen ett människoliv? Frågan dyker upp under läsningen och upptog också Carl-Johan Vallgren när han skrev. Om han har några svar finns de i så fall i den nya romanen, "Din tid kommer" – en titel som kan läsas både som löfte och hot.

— Jag tyckte det var intressant med en polisman i obearbetad sorg och vad det gör med en människa. Hans fru, som just dött i cancer, börjar spöka för honom samtidigt som han försöker lösa ett mordfall. Sedan blev min egen fru sjuk. Så verkligheten kom i kapp fiktionen, och då lade jag ner den här romanen. Det var nästan som att det var svart magi inblandad.

Sina två tidigare spänningsromaner hade Vallgren skrivit på ett korthugget mörkt språk, "isbergsteknik" kallar han det. Där gav han huvudrollen åt en reformerad ungdomsbrottslig och ex-knarkare.

I "Din tid kommer" ville han använda en kriminalhistoria för att gå på djupet med något helt annat – och för det krävdes ett rytmiskt och mer poetiskt språk. Aldrig tidigare har han givit djuren och naturen lika stor plats och betydelse.

— Gömd bakom själva spänningsplotten finns en existentiell berättelse om sorg, sorgearbete och om att komma hem. Vad är det, hem?

Välklädd

Carl-Johan Vallgren är lika välklädd som han brukar vara, helt olik de bilder som han frammanar av kriminalkommissarie Roger Björling i ett allt annat än idylliskt Falkenberg under 1990-talets början.

— Björling är den av alla personer som jag skrivit om, som jag delar mest erfarenhet med, jag känner mig besläktad med honom, mycket av det som han känner och upplever har jag också varit med om.

Drygt ett år efter sin cancerdiagnos frågade Vallgrens fru, skådespelaren Rebecka Teper, sin man vad det var han hade skrivit på tidigare? När han berättade tyckte hon det lät intressant, sade att hon ville läsa och gav honom ett slags tillåtelse att ta upp romanen igen.

— Det är jag väldigt tacksam för, det var min livboj genom den här tiden när hon blev allt sjukare och så småningom dog. Det var förfärligt.

Få ur sig

Till slut blev det omöjligt att fortsätta innan hon var borta. Nu är "Din tid kommer" en roman han önskar att han hade sluppit skriva men som var nödvändig att få ur sig.

— Jag tänker bäst när jag skriver, så på så sätt har det fungerat terapeutiskt, också som tillflyktsort från hemska predikament. Då har jag i alla fall kontroll över dem.

I sin nya roman återvänder Carl-Johan Vallgren till Falkenberg och framför allt till skogarna och sjöarna några mil öster om kuststaden.

TT
/
/
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!