Thomas Stenström fick pris både i kategorierna årets pop och årets artist.
Thomas Stenström fick pris både i kategorierna årets pop och årets artist. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Thomas Stenström en av kvällens stora vinnare

Favorittippade Thomas Stenström blev en av kvällens stora vinnare på Grammisgalan. Han tog emot två av fem priser som han nominerats till. Det känns kul att någon, tio år efter att man släppt sin första skiva, klappar en på axeln och säger att man är bra, säger han.


Fakta: Årets pristagare

Årets alternativa pop: Dina Ögon

Årets Soul/RNB: Seinabo Sey

Årets Hårdrock: In Flames

Årets låt: Bolaget "Ikväll igen"

Årets jazz: Bobo Stenson Trio

Årets elektro/dans: Cobrah

Årets pop: Thomas Stenström

Årets klassiska: The Zilliacus Quartet

Årets dansband: Casanovas

Årets producent: Oscar Chase

Årets textförfattare: Karin Dreijer

Årets hederspris: Orup

Årets singer songwriter: Ellen Krauss

Årets Hiphop: C Gambino

Årets barnmusik: Svenska Artister

Årets rock: Lars Winnerbäck

Årets folkmusik: Lisas

Årets nykomling: Eah Jé

Årets musikvideo: Erik Kockum The Hives

Årets specialpris: Jan Gradvall

Årets album: Dina Ögon

Årets kompositör: Ludwig Göransson

Årets artist: Thomas Stenström

Thomas Stenström vann pris i kategorin årets pop, för albumet "Superlativ 97", och utsågs till årets artist. Efter galan säger han att det känns roligt att bli uppmärksammad för musiken.

— Det är också väldigt fint att få hylla alla dem som varit med och hjälpt mig.

Stenström nominerades även i kategorierna årets album, låt och textförfattare, men där uteblev vinsterna. I stället var det Dina Ögon som knep priset för årets album. Grammisdebutanterna tog även hem priset som årets alternativa pop för albumet.

— Jag är förstummad, tack till alla inblandade som varit med och gjort den här skivan. Jag är så glad, sade gruppens sångare Anna Ahnlund när de tog emot priset.

Dina Ögon tog emot pris för årets album och årets alternativa pop under kvällen.

Eah Jé årets nykomling

Falubandet Bolaget var nominerade till fyra priser, och vann i kategorin årets låt med “Ikväll igen”. Låten var den mest strömmade i Sverige förra året.

Årets nykomling blev Eah Jé för den uppmärksammade ep:n "En liten låtidé". Hans musikkarriär tog fart i samband med att han började dela låtar han skrivit på Tiktok. Förra året slog han igenom stort, inte minst efter att Bianca Ingrosso delat hans singel "Beroendeframkallande" till sina 1,4 miljoner följare på sitt Instagramkonto.

— Priset betyder jättemycket för mig, jag är väldigt osäker av mig och tror aldrig att jag är bra nog, så det känns väldigt kul att någon annan gör det, säger han.

Poet dansade med palestinasjal

Rapparen C Gambino vann kategorin årets hiphop för sin samlade årsproduktion. Däribland finns singeln "G63", som nådde en andraplats på Svensktoppen.

Årets hederspris gick till Thomas Eriksson, mer känd som Orup. Priset delades ut av hans son, Kid Eriksson, och han tog emot det till stående ovationer.

Orup fick årets hederspris som delades ut av hans son, Kid Eriksson.

Enda utspelet under galan stod poeten och författaren Amer Sarsour för då han tillsammans med artisten Simon Superti dansade med en palestinasjal i handen. På röda mattan innan galan bar flera artister en grön pin med ett olivträd, en symbol som enligt Amnesty står för fred och krav på eldupphör i Gaza.

Humorparet Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl var programledare och artister som Molly Sandén, Hooja, Ellen Krauss och Oskar Linnros uppträdde under kvällen.

Ellen Krauss fick motta pris som årets singer-songwriter och uppträdde också på Grammisgalan.
TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!