Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här visste du inte om Anis Don Demina

- 15/02/2020, 12:50 -

Anis Don Demina är känd från Youtube och Melodifestivalen 2020. Men vem är han egentligen och vad vet du om hans bakgrund? Det här visste du förmodligen inte om honom!

Mannen, myten och youtubern Anis Don Demina, 27, har på kort tid blivit ett välkänt ansikte. Mycket tack vare hans medverkande i Melodifestivalen tre år i rad.

I Mello 2018 gästade han Samir & Viktors framträdande som "saxfonkillen" när duon framförde låten "Shuffla". Han tävlade även året därpå med låten "Mina bränder" tillsammans med Zeana, samt på egen hand i Melodifestivalen 2020 med det fartfyllda bidraget "Vem e som oss".

 Nyheter24 har listat några saker du förmodligen inte visste om artisten!

Anis Don Demina ställer upp i Melodifestivalen 2020
Anis Don Demina har deltagit i Melodifestivalen tre år i rad. Bildkälla: @anisdondemina/Instagram

Driver en av Sveriges största Youtubekanaler

Anis Don Demina driver faktiskt en av Sveriges största youtubekanaler, där han nästan har 500 000 prenumeranter. På sin youtubekanal lägger han upp allt från intervjuer till roliga videos, recensioner och mycket mycket annat.

Vill du följa Anis i hans vardag? Då hittar du honom på hans Youtube-kanal.

Hette tidigare Anis Dhahir

Anis Don Deminas namn var tidigare Anis Dhahir. Han kommer från Jordbro i Haninge strax utanför Stockholm, men föddes i Sundsvall den 25 april 1993. Han har ursprung från både Vitryssland och Irak. Hans familj består av mamma Marina Demina, storebror Kamil Valentino Demina och storasyster Sania Claus Demina.

Längden då? Anis är hela 177 centimeter lång, vilket han avslöjade för Hänt.

Anis som Sajjk
Anis Don Demina som "Sajjk". Bildkälla: @anisdondemina/Instagram

Tidigare känd som Sajjk

Något som du kanske inte visste är att Anis redan som 14-åring gjorde sig ett namn som rapparen "Sajjk", skriver Mitti.se.

Förutom att uppträda med sin musik på bland annat Ungdomens hus så battlerappade "Sajjk" i forum, så som Ozone och Basementality och gjorde väldigt bra ifrån sig.

Barndomsdrömmen – bli stor svensk artist

I en intervju från 2008 med tidningen Mitt i Stockholm berättar den då fjortonåriga Anis om sina framtidsdrömmar. 

– Det skulle vara att bli en stor artist i Sverige, det skulle vara svårare på engelska. Jag skulle vilja åka på turné, det verkar så coolt, sa han då. 

Största förebilden var hans pappa

I en youtubevideo berättar Anis att hans pappa Razak tragiskt gick bort i cancer för bara några år sedan. 

– Min pappa var den coolaste människan i världen och min största förebild, säger han i videon.

Sedan pappans bortgång har Anis karriär gått spikrakt uppåt enligt honom själv. Det var pappans sista ord på dödsbädden som peppade honom: "Det enda jag ber dig om är att sätt dig inte i ett hörn och tyck synd om dig själv – gör mig stolt istället."

Anis Don Demina och hans pappa
Anis och hans pappa. Bildkälla: Anis Don Demina/Facebook

Karriären började i Dubai

Den i augusti 2017 flyttade Anis till Dubai för att följa sin dröm om att bli artist, på riktigt. I ett inlägg på Facebook från 2019 ser han tillbaka på de två åren som har gått.

– Jag har gjort så SJUKT MYCKET på de här 2 åren. Allt från Fångarna på Fortet till Melodifestivalen, flertalet låtar på Svenska Topp 50 på Spotify, gått från en dåre som sågade folk på video till en utav Sveriges största youtubers, skriver han.

DJ och mentor åt Lance Hedman

Anis har flera år bakom sig som en stor och uppskattad DJ och har bland annat lärt ut DJ-konsten till Samir Badran, Ida Warg och även Lancelot Hedman.

Men DJ-skolan med Lance och Lances vän Linton var inte helt smärtfri. Lance var nämligen vansinnigt bakis och Linton dök inte ens upp. Det fick Anis att se rött.

– Jag fattar att dom vill ha kul, dom är kids, men dom får ha lite respekt mot de andra eleverna. Om du är uppe till sex på morgonen, sätt 50 larm så du kommer i tid. Annars kommer dom skämma ut sig sen. Det funkar inte, Han kommer inte lära sig någonting om han kommer en timme sent och vissa dar skiter han i att vara här över huvud taget. En av dom är inte ens här, What the fuck?”, sa Anis då

Hyena i Lejonkungen

Anis Don Demina kan numera även lägga till röstskådespelare på sitt CV. Han gör nämligen den svenska rösten för Azizi, en av hyenorna i den nya Lejonkungen-filmen från 2019, skriver Expressen.

MER: Känner du igen Anis Don Deminas Mellolåt? Det är inte så konstigt