Musiker tjänar mer än någonsin

"Många spelar musik eftersom de insett att det leder till ökad försäljning."


Samtidigt som artister klagar på piratkopieringen av deras musik tjänar de mer än någonsin på att musiken spelas offentligt. Det visar de senaste siffrorna från de två upphovsrättsorganisationerna Stim, som samlar in pengar till dem som skrivit musik och text och Sami, som ger pengar till sångarna, musikerna och producenterna som spelat in låtarna.

Medan skivförsäljningen drog in 780 miljoner kronor i fjol är motsvarande siffa för Stim och Sami strax över en miljard kronor.

– En stor del av intäkterna kommer från massmedierna. Går vi tillbaka ett tiotal år hade vi inte alls lika många radio- och tv-kanaler. Det tillkommer hela tiden större musikspridning, säger Margita Ljusberg, senior adviser på Stim, till SvD.

Är detta en lösning på fildelningsdebatten? Att släppa kopieringen på nätet fri och i stället få in pengar till upphovsmän och artister via offentliga framföranden? undrar SvD.

– Jag tror inte det. Den summa vi inkasserar är förhållandevis liten i jämförelse med vad skivförsäljningen varit historiskt sett, så tyvärr är det inte lösningen, säger Samis vd Stefan Lagrell till SvD.

Trots ett flertal olagliga nedladdningar inkasserade Robyn och Kleerups megahit ett antal kronor från Stim:

Lykke Li, Little Bit:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!