Fildelningens fader: Piraterna förstör för mig

Bram Cohen skapade tekniken som fildelningen bygger på. Nu slår han tillbaka mot Pirate Bay.


Endast 26 år gammal skrev Bram Cohen den första versionen av Bittorrentprotokollet. I dag är tekniken en förutsättning för fildelning och i princip hälften av all trafik på internet skickas runt genom filöverföringsprotokollet, som bygger på att en del av den totala datamängden en användare laddat ner distribueras vidare till andra användare som inte fått just denna del.

Nu berättar skaparen att piratrörelsen gjort det svårt för honom att övertyga legala innehållsleverantörer att satsa på Bittorrent.

–Piraterna är en huvudvärk för Bittorrent och har varit det i flera års tid. Alla tekniker, även Bittorrent, kan användas för både gott och ont. Men till skillnad från till exempel webbläsare är det alltid Bittorrent som kopplas ihop med piratkopiering, säger Bram Cohen till Computer Sweden.

Trots att Cohen inte vill kommentera den stundande Pirate Bay-rättegången ger han ändå sin syn på konflikten mellan upphovsrättsindustrin och fildelning.

–Alla är överens om att upphovsmän bör få betalt för sitt arbete. Samtidigt finns det inga bevis för att vi betalar mindre för underhållning i dag än tidigare. Någonstans i mötet mellan tekniken, kulturen och lagen behövs det förändringar innan vi kan nå en lösning där de olika medieindustrierna kan fortsätta växa i den digitala världen, uppger han för Computer Sweden.

Intervju med Bram Cohen från 2006:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.