Fredag 22 Okt
Stockholm

Fildelningens fader: Piraterna förstör för mig

Bram Cohen skapade tekniken som fildelningen bygger på. Nu slår han tillbaka mot Pirate Bay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Endast 26 år gammal skrev Bram Cohen den första versionen av Bittorrentprotokollet. I dag är tekniken en förutsättning för fildelning och i princip hälften av all trafik på internet skickas runt genom filöverföringsprotokollet, som bygger på att en del av den totala datamängden en användare laddat ner distribueras vidare till andra användare som inte fått just denna del.

Nu berättar skaparen att piratrörelsen gjort det svårt för honom att övertyga legala innehållsleverantörer att satsa på Bittorrent.

–Piraterna är en huvudvärk för Bittorrent och har varit det i flera års tid. Alla tekniker, även Bittorrent, kan användas för både gott och ont. Men till skillnad från till exempel webbläsare är det alltid Bittorrent som kopplas ihop med piratkopiering, säger Bram Cohen till Computer Sweden.

Trots att Cohen inte vill kommentera den stundande Pirate Bay-rättegången ger han ändå sin syn på konflikten mellan upphovsrättsindustrin och fildelning.

–Alla är överens om att upphovsmän bör få betalt för sitt arbete. Samtidigt finns det inga bevis för att vi betalar mindre för underhållning i dag än tidigare. Någonstans i mötet mellan tekniken, kulturen och lagen behövs det förändringar innan vi kan nå en lösning där de olika medieindustrierna kan fortsätta växa i den digitala världen, uppger han för Computer Sweden.

Intervju med Bram Cohen från 2006:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela